Abonnementen service: 035 - 2019505

Onderzoek naar schoonmaken: 50-plussers gaan milieubewust te werk

Hoe gaat u te werk als u schoonmaakt? Welke klus doet u wekelijks en welke maandelijks? Bijna de helft van de 50-plussers besteedt minimaal een half uur per dag aan schoonmaakklussen in huis en gaat daarbij milieubewust te werk, zo blijkt uit een online onderzoek van Plus Magazine onder ruim 900 lezers.

Favoriete schoonmaakmiddel

Het favoriete schoonmaakmiddel is allesreiniger, gevolgd door het spotgoedkope schoonmaakazijn. Ruim driekwart van de ondervraagden laat weten zuinig met schoonmaakmiddelen te zijn voor het milieu, 47 procent vermijdt spuitbussen met drijfgas en ongeveer een derde van de ondervraagden koopt navulverpakkingen, beperkt het gebruik van heet water en doet geen chloor in de wc. Bijna alle 50-plussers scheiden hun afval.

Vrouwen poetsen vaker dan mannen

Bij de ondervraagden is schoonmaken nog altijd het domein van de vrouw des huizes. 65 procent van de ondervraagde vrouwen zegt dat zij degene is die het huis poetst. En niet meer dan 14 procent van de mannen vindt zichzelf de schoonmaker van dienst.

Géén hekel aan poetsen

Bijna twee derde (63%) heeft geen hekel aan schoonmaken. Een opgeruimd en schoon huis geeft rust en ruimte, vinden ze bijna allemaal. De meest voorkomende dagelijkse klussen zijn het aanrecht schoonmaken (94%) en het fornuis of de kookplaat poetsen (87%). Het vaatdoekje op het aanrecht is een ideale voedingsbodem voor bacteriën volgens deskundigen, maar krijgt iets minder aandacht: 59 procent vervangt het vaatdoekje dagelijks.

Wekelijkse klussen

Naast de dagelijkse klussen zijn er de wekelijks terugkerende karweitjes, zoals het bed verschonen. Ruim twee derde doet dat wekelijks. Schoonmaakdeskundigen zoals Marja Middeldorp van het RTL-programma ‘Hoe schoon is jouw huis?’onderstrepen het belang hiervan: “Een bed wordt snel vies. Zweet, huidschilfers, noem maar op: het blijft allemaal liggen.” Andere wekelijks terugkerende klussen die hoog scoren zijn de wc schoonmaken, wastafels poetsen, badkamer reinigen, stofzuigen en vloeren dweilen.

Maandelijkse klussen

Typisch een maandelijkse klus is voor 43 procent van de ondervraagden het schoonmaken van de koelkast. Net zoals het rooster van de afzuigkap schoonmaken (33%), de tegels in de badkamer poetsen (33%) en de binnenkant van de vuilnisbak soppen (25%).

Meer lezen over schoonmaken? Lees hier hoe u de wasmachine kunt schoonmaken of hier hoe u het koffiezetapparaat weer blinkend schoonmaakt.

Bron: Plus Magazine

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren