Abonnementen service: 035 - 2019505

Wasmachine schoonmaken? Zo doet u dat

De wasmachine regelmatig schoonmaken vergroot de levensduur van de wasmachine, voorkomt technische problemen én houdt de was schoon.

Uw wasmachine goed schoonhouden is belangrijk, want bij gebruik van de wasmachine ontstaat vetluis. Vetluis is een verzamelnaam voor restjes zeep en bacteriën die in de wasmachine achterblijven, vooral tussen de rubbers en het zeepbakje. Vetluis geeft bruine of zwarte vlekken op de was.

Als u de wasmachine goed schoonmaakt, blijft de wasmachine ook langer goed werken. Opgehoopt vuil, verstopte filters of objecten uit zakken en tassen verwijdert u tijdens het schoonmaken. Zo kan uw wasmachine met een schone lei beginnen!

De wasmachine schoonmaken

Volg dit stappenplan ongeveer een keer per maand voor een schone wasmachine:

  • Maak de binnenkant van het deurtje en de rubbers schoon. Gebruik voor het deurtje een vochtige doek. Gebruik voor de rubbers een papieren prop, bijvoorbeeld een prop keukenpapier. Controleer de rubbers op achtergebleven spullen uit zakken en tassen, zoals paperclips, haarspeldjes en (papieren)zakdoeken.
  • Maak het zeepbakje schoon. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en reinig hem met warm water en afwasmiddel. Reinig ook de plek waar het zeepbakje inschuift met een vochtige doek. Droog het zeepbakje af voordat u hem terugzet.
  • Draai een kookwas van 60 of 90 graden met een lege trommel. Voeg een half kopje soda of een scheut natuurazijn toe aan de trommel (dus niet het zeepbakje). Door de hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vuil en vet op.
  • Maak de buitenkant van de wasmachine schoon met een vochtige doek.

Het filter en het zeefje van de wasmachine reinigt u twee keer per jaar. Dit werkt als volgt:

  • Maak het filter in de wasmachine schoon. Hier hopen vuil en resten zich op en dit veroorzaakt verstopping. Maak ook de ruimte waar het filter in zit schoon met een doekje.
  • Reinig het zeefje in de watertoevoerslang. Het zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai eerst de kraan dicht voordat u de waterslang losmaakt.
    Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de machine.

Heeft uw wasmachine een reinigingsprogramma? Draai deze regelmatig. Lees de gebruiksaanwijzing in het boekje van de wasmachine.

Tips voor onderhoud

Om de wasmachine zo lang mogelijk schoon te houden, is dagelijks onderhoud belangrijk. Een paar tips:

  • Zet na iedere wasbeurt de deur open, zodat de trommel droogt.
  • Controleer de zakken van kleding en tassen, zodat de inhoud niet per ongeluk in de wasmachine terechtkomt.
  • Laat de schone was niet lang in de wasmachine zitten.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.

Auteur: Lot Noordzij
Bron: Consumentenbond / PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren