Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo maakt u het koffiezetapparaat schoon

Elke koffieliefhebber weet hoe belangrijk het is om het koffiezetapparaat schoon te houden. Een niet schoongemaakt koffiezetapparaat kan de smaak van de koffie aantasten en zelfs leiden tot schimmelgroei en verstoppingen. Hier zijn enkele tips om uw koffiezetapparaat grondig te reinigen.

Stap 1: Maak de buitenkant van het koffiezetapparaat schoon

Begin met het reinigen van de buitenkant van het koffiezetapparaat. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat u geen water in de elektronica van het apparaat laat lopen.

Stap 2: Ontkalk het koffiezetapparaat

Kalkaanslag kan zich opbouwen in de leidingen en het verwarmingselement, waardoor de smaak van de koffie verandert. Om dit te voorkomen, moet u het koffiezetapparaat regelmatig ontkalken. Gebruik hiervoor een ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor koffiemachines en volg de instructies op de verpakking.

Stap 3: Reinig het koffiefilter en de koffiepot

Verwijder het koffiefilter en de koffiepot uit het koffiezetapparaat en maak ze grondig schoon. Spoel ze af met warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel. Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u een beetje baking soda en water gebruiken om ze te verwijderen.

Stap 4: Reinig de interne onderdelen

Het is belangrijk om de onderdelen aan de binnenkant van het koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Vul het waterreservoir met een oplossing van gelijke delen water en azijn en laat het koffiezetapparaat doorlopen alsof u koffie zet. Herhaal dit proces twee keer met schoon water om de azijnsmaak te verwijderen.

Let op: heeft u een Senseo koffiezetapparaat? Gebruik dan geen schoonmaakazijn. Door het zuur kan het apparaat beschadigd raken. Voor Senseo is een aparte ontkalkvloeistof zonder azijn beschikbaar. Deze is verkrijgbaar bij (online) huishoudwinkels.

Stap 5: Veeg de druppelplaat en de uitloop schoon

De druppelplaat en de uitloop van het koffiezetapparaat kunnen vuil en koffieresten verzamelen. Veeg ze daarom regelmatig schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Stap 6: Reinig de melkopschuimer (indien van toepassing)

Als u een koffiezetapparaat met melkopschuimer hebt, moet u deze ook regelmatig schoonmaken. Spoel de melkopschuimer na elk gebruik af met warm water en gebruik een mild reinigingsmiddel om eventuele melkresten te verwijderen. Reinig de melkopschuimer grondig volgens de instructies van de fabrikant.

Bron: PlusOnline.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren