Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat als uw gezondheid motorrijden moeilijk maakt?

Motorrijders willen het liefst zo lang mogelijk doorrijden. Maar uw leeftijd en/of gezondheidsproblemen kunnen motorrijden moeilijk maken. Voordat u definitief stopt, overweeg eerst deze interessante opties.

Koop een motor die meer comfort biedt. Een toer- of adventuremotor of cruiser bieden een relaxte zithouding die u lang volhoudt. U kunt ook voor een minder zware motor kiezen, die makkelijker te manoeuvreren is. Voor extra comfort zijn er accessoires zoals een hoger windscherm, comfortzadel en stuurverhoger te koop.

Zithoogte elektronisch verlagen

Een nieuwe optie op sommige motoren is de elektronische verlaging van de zithoogte. Zodra u remt om af te stappen, drukt u op een knop, waarna de elektronische vering de motor een paar centimeter laat zakken. Dat maakt het af- en opstappen eenvoudiger. Helaas vindt u die optie voorlopig alleen op dure motoren, zoals de Triumph Tiger 1200 en de Harley-Davidson Pan America 1250. Een minder luxe maar veel goedkopere keuze is een lager zadel of de verlaging van de vering. Dit wordt door vele fabrikanten aangeboden. Een aanvulling hierop: hoewel ook op jongere leeftijd van toepassing, zet bij het afstappen altijd eerst de voetsteun uit, dit voorkomt dat u met de motor en al omvalt.

Overweeg een motorscooter

Als motorrijden echt niet meer kan, valt een motorscooter te overwegen. Een scooter is niet altijd een veredelde brommer, maar kan wel 60 pk produceren. U kunt er dus gewoon de snelweg mee op. Eerlijk is eerlijk, het motorgevoel biedt hij niet helemaal. Maar u profiteert wel van een stuk meer gemak en comfort. Schakelen hoeft bijvoorbeeld niet vanwege de automatische transmissie. Op- en afstappen is een fluitje van een cent door het lage zadel en het doorstap-frame. En dankzij het meestal hoge windscherm zit u lekker uit de wind.

Dé verkooptopper in Nederland is de Vespa GTS 300. Hij heeft alle voordelen van een motorscooter, verpakt in oogstrelend Italiaans design. Ook BMW bouwt elektrische scooters, namelijk de C 400 en de elektrische CE 04. Maar de laatste is vanwege zijn kleine actieradius van nog geen 150 kilometer alleen geschikt voor korte ritjes.

Een motor met drie wielen

Er bestaan ook motoren met drie wielen, die de stabiliteit van een auto combineren met het rijplezier van een motor. Dat kan een uitkomst zijn als u niet meer voldoende kracht hebt om het gewicht van een motor te verplaatsen, of problemen met uw evenwicht ervaart.

De bekendste driewieler is de populaire Piaggio MP3, die inmiddels al in drie motoriseringen te krijgen is vanaf 7.199 euro. Voor 3000 euro meer koopt u de Yamaha Tricity 300 en voor 8500 euro meer de Kymco CV3, die een sterkere motor heeft. Een wat exotischer model in Amerikaanse stijl is de Can-Am Ryker. Met een vanafprijs van 12.699 euro is hij de goedkoopste – of beter gezegd de minst dure – in het Can-Am-gamma. En vergeet de bijzondere Yamaha Niken GT niet. Dat is een echte motor, maar dan met drie wielen. Zijn merkwaardige uiterlijk verdeelt op z’n zachtst gezegd de meningen, en met bijna 20 mille is hij geen koopje. Maar zijn bezitters zijn enthousiast over zijn messcherpe stuureigenschappen en comfort. Wie totaal niet op de centjes hoeft te letten, stapt binnen bij Harley-Davidson. De Amerikanen uit Milwaukee bouwen een driewieler genaamd Freewheeler, maar die kost wel een rib uit uw lijf: vanaf 42.495 euro.

Een leuk voordeel van een driewieler is dat u niet voor elk model een A-(motor)rijbewijs nodig hebt. Dat hangt af van de datum waarop u het rijbewijs hebt behaald. De dealer kan u meer uitleg geven.

Auteur: Thijs Joosten
Bron: PlusOnline.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren