Abonnementen service: 035 - 2019505

5 handige en kostenbesparende e-bike tips van Emile Bode

Een tijdje geleden schreef ik over e-bikes met de boodschap dat u vaak een veel te dure tweewieler koopt met accessoires die u helemaal niet nodig heeft. Dat leverde veel (positieve) reacties op en nu het e-bike seizoen weer in volle gang is, neem ik een paar adviezen met u door.

Tweedehands

Diverse lezers hebben veel plezier van de aankoop van een tweedehands fiets, die bijvoorbeeld na een seizoen in de verhuur met een forse korting te koop is. Ook voordelige opgeknapte refurbished fietsaccu’s bevallen vaak goed.

Levensduur

De meeste reacties gaan over de levensduur van accu’s. De ene fietsexpert beweert dat deze drie tot vijf jaar meegaan, de ander geeft aan gemiddeld vijf tot zeven jaar. Men zegt maar wat. Die van mijn vrouw en mij zijn nu elf jaar oud. Een lezer moest van zijn fietsenmaker na vier jaar met 3.000 kilometer op de teller een nieuwe accu van € 600 kopen. Hij ging naar een andere reparateur en die zei dat de controller unit bij de accu vervangen moest worden. Kosten € 32,50.

Oude onderdelen

Het krijgen van oude onderdelen is vaak lastig. De eigenaar van fietssloperij.nl verkoopt tweedehands onderdelen, dus u kunt hem, of een ander bedrijf, vragen of hij een bepaald onderdeel heeft. Dat is niet onbelangrijk, want mijn toenmalige fietsenmaker vertelde een paar jaar geleden dat ik een nieuwe e-bike moet kopen als mijn fietsdisplay op het stuur kapot zou gaan. Die zijn niet meer te koop en dat is toch een slechte service.

Ducttape

Mijn accu trilt overigens los als ik over slecht wegdek rijd. Dan valt alles uit en moet ik ‘m een ram geven. “Ouderdom”, zei een fietsenmaker. “Dat kan ik niet verhelpen.” Ik heb een stukje ducttape over de accu gedaan en de accu trilt niet meer los.

Prijsverschil

Heel wat lezers vinden dat fietsenmakers veel te hoge kosten voor een simpele beurt rekenen. Overigens ook positieve verhalen over de service. De heer Melchers mailt: “In de stad betaalde ik € 120 voor een jaarbeurt. Nu ben ik verhuisd en betaal ik € 80; en ze zijn ook nog vriendelijker.”

Emile Bode.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren