Abonnementen service: 035 - 2019505

Groentip: alles waar potgrond in kan, is geschikt om te kweken

Het kweken van onder andere groente, fruit en kruiden wordt meestal gedaan in een volkstuin. Toch kan er op een balkon of kleine tuin van alles gekweekt worden. Alles waar potgrond in kan, is geschikt om te kweken.

Pot met gaten

Let er wel op dat er onder in de pot één of enkele gaten zitten waar het overtollige water in weg kan lopen. Stenen potten zijn daar geschikt voor, maar ook in plastic potten en houten bakken kunt u planten zetten. Als er weinig ruimte is, kunt u ook nog potten aan de pergola hangen. Vooral met aardbeien gaat dit goed en het is nog mooi ook. Het beste is om biologische potgrond te kopen.

Moestuinieren voor beginners

Als u zaad of planten koopt, koop dan biologische. Voor de beginnende moestuiniers adviseer ik planten te kopen zoals sla, andijvie, bieten en koolsoorten. Wilt u het kweken goedkoop houden, dan is zelf planten kweken van biologisch zaad het beste. De meeste bessensoorten, zoals rode en zwarte bessen, zijn prima in wat grotere potten te kweken. Maar ook de blauwe bosbes kan in een pot groeien. Zelf doornloze braam kweken gaat prima, maar die moet wel geleid worden.

Kruiden

Kruiden zijn ook geschikt om in potten te zetten, zoals bieslook, munt en rozemarijn, deze zijn overblijvend. Vanaf mei kunt u ook eenjarige kruiden zaaien of kopen, zoals dille, koriander, karwij, peterselie en basilicum. Kruiden hebben wel voldoende water nodig, anders schieten ze door. Regelmatig oogsten voorkomt dit ook. In potgrond zit voor ongeveer zes weken voeding, dit houdt in dat er af en toe wat mest gegeven moet worden. Kweek alles zo veel mogelijk in de zon.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren