Abonnementen service: 035 - 2019505

Nieuwe rubriek: vraag het aan dierenarts Piet Hellemans

Om de week beantwoordt dierenarts Piet Hellemans in MAX Magazine vragen van lezers over hun huisdieren. We trappen de rubriek af met de vraag van Tina: ‘Moet ik de nagels van mijn kat knippen? En zo ja, hoe doe ik dat?’

Moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Bij de meeste katten hoeft dat gelukkig niet, daar wordt de groei bijgehouden door de slijtage van het lopen, springen en krabben. Het is dus belangrijk dat uw kat genoeg en goede krabpalen of -plankjes heeft. Als een kat op een harde ondergrond loopt, en u hoort de nageltjes tikken, dan zijn ze wél te lang en moeten ze geknipt worden. Dit komt vooral voor bij oudere katten (>10 jaar). Knipt u deze nagels niet, dan zullen deze in de zoolkussentjes groeien en pijn en ontstekingen veroor­zaken. Door voorzichtig op het pootje te drukken, klappen de nageltjes uit en kunt u het scherpe puntje met een kattennagelschaartje eraf knippen. Een kattennagel bestaat uit een driehoek met een scherpe punt eraan. In de driehoek zitten bloedvaten en zenuwen, het scherpe puntje kunt u veilig eraf knippen. Als u dit spannend vindt, kunt u het bij uw dierenarts laten doen of het van uw dierenarts leren.

Heeft u een vraag? Stuur een mail, inclusief uw naam en woonplaats, naar info@maxmagazine.nl onder vermelding van ‘Dierenarts’.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren