Abonnementen service: 035 - 2019505

Ten paleize: We’ll meet again

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland.

Foto: ANP.

“We’ll meet again. Don’t know where, don’t know when, but I know we’ll meet again some sunny day.” Het slotakkoord van het Bevrijdingsconcert zorgt ieder jaar weer voor een brok in mijn keel. De saamhorigheid van het publiek, het wuiven van het koningspaar en de betekenisvolle muziek, vormen tezamen een cocktail die ik graag tot de allerlaatste druppel opdrink. Zeker na een tweedaagse bezinning op onze vrijheid, die helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn werd in 1939 opgenomen en groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tot een muzikale oppepper voor de soldaten aan het front en hun families thuis.

Koningin Elizabeth

Tegenwoordig wordt de betekenis ruimer genomen. Koningin Elizabeth citeerde het refrein bijvoorbeeld tijdens haar eerste coronatoespraak op 5 april 2020. Te midden van alle chaos en verdriet, wilde ze haar volk bemoedigen. Zo van: we zitten nu in een pittige tijd, maar we komen hier samen doorheen. ‘We’ll meet again’ gaf daar woorden aan.

Bevrijdingsconcert

Op 5 mei 1998 werd het nummer voor het eerst ingezet als het slotakkoord van het Bevrijdingsconcert. Dat koningin Beatrix zo weg kon varen, te midden van alle andere boten, versterkte het gevoel van verbinding. Zo van: zie ons eens één zijn. Het jaar erna werd de climax herhaald, et voilà: een nieuwe traditie werd geboren. Toen koning Willem-Alexander in 2013 het stokje van zijn moeder overnam, was ik even bang dat hij zou kiezen voor een andere invulling. Gelukkig bleef het bij het oude. Toen de boot in 2013 wegvoer, met aan boord het kersverse koningspaar én prinses Beatrix, leek het net alsof laatstgenoemde wilde zeggen: we zullen elkaar blijven zien. Tijdens de aankondiging van de abdicatie, in januari dat jaar, had ze dat in andere bewoordingen natuurlijk ook al wel gezegd. “Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten.”

Dit en meer leest u in MAX Magazine 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Tekst: Josine Droogendijk

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren