Abonnementen service: 035 - 2019505

Josine Droogendijk over het staatsieportret van 2023

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland. Deze week reageert ze op het staatsieportret van 2023.

Beelden: ©RVD – Anton Corbijn

Staatsieportretten gaan de hele wereld over en komen uiteindelijk in de geschiedenis­­boeken terecht. Zomaar even een stropdas omknopen en lachen naar het vogeltje, is er dus niet bij. Op de nieuwe portretten die begin november werden vrijgegeven, wijst werkelijk ieder detail naar de bijzondere positie van de koning en koningin.

Het enige dat ik nog mis qua pracht en praal, is een uniform. Helaas draagt Willem-Alexander die alleen nog maar als hij een bezoek brengt aan het leger. Bij zijn inhuldiging heeft hij zijn rangen en standen moeten inleveren en een uniform zonder toeters en bellen is toch een beetje vlees noch vis. Het meest chique alternatief, een rokkostuum met onderscheidingen, spreekt dan veel meer tot de verbeelding. Zeker als er meerdere linten en sterren bij gedragen worden.

Koningin Máxima draagt op haar beurt een zachtroze jurk van Jan Taminiau. Doordat er op het rokgedeelte honderden stukjes tule met een paar steekjes in het midden zijn vastgezet, lijkt het net alsof ze op een wolk zweeft. Het bovenlijfje van de jurk is rijk geborduurd met glaskralen en pailletten. Juwelen met historische huisdiamanten maken het plaatje helemaal af. Aan Máxima’s gezichtsuitdrukking moest ik eerlijk gezegd wel een beetje wennen. Normaal gesproken lacht ze voluit, met de tanden bloot, maar wereldberoemde Nederlandse fotograaf Anton Corbijn liet haar tijdens het fotomoment in september bijna streng in de lens kijken. Jammer, want ze zeggen niet voor niets: ‘A smile is the best thing you can wear.’

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren