Abonnementen service: 035 - 2019505

Zó geniet Beatrix van haar pensioen

Veel van haar personeelsleden hebben het na de troonsafstand van prinses Beatrix in april 2013 een stuk rustiger gekregen. Haar chauffeur niet. Nog steeds rijdt die de prinses van hot naar her, want stilzitten kan de oud-vorstin, 86 inmiddels, niet.

Foto’s: ANP.

Pensioen van Beatrix

Als u op een doordeweekse dag ergens in het land door een museum wandelt, kunt u haar zomaar tegenkomen. Nu prinses Beatrix met pensioen is, haalt ze de kosten van haar Museumjaarkaart er gemakkelijk uit. Of het nu een expositie is over moderne kunst of een oud kasteel met mooie kamers: zolang ze haar culturele hart kan ophalen, is de prinses wel voor een bezoekje te porren. Onlangs werd ze door een lezer van MAX Magazine nog gespot in Paleis Het Loo. Samen met wat vriendinnen haalde de oud-vorstin jeugdherinneringen op. Het is dat een bewaker een oogje in het zeil hield, anders was het bijzondere gezelschap niet eens opgevallen.

Dol op de Cariben

Met ballet, muziek en beeldhouwen wordt de agenda van de prinses eveneens gevuld. Intimi om haar heen bevestigen dat ook: de prinses doet nog héél veel, maar alleen waar ze zin in heeft. Eén van die dingen waar ze klaarblijkelijk van geniet, is de band aanhalen met het Caribisch deel van ons koninkrijk. In haar regeerperiode bezocht ze de eilanden slechts acht keer. Verplichtingen in Nederland land hielden haar meestal hier. Nu ze koningin-af is, stapt de prinses het liefst ieder jaar in het vliegtuig voor een bezoek aan één of meerdere eilanden. Zodra ze de vliegtuigtrap afdaalt, lijkt het net alsof de zware mantel van het koninklijke ambt een beetje van haar schouders glijdt. Ze danst, giechelt, knuffelt en geeft – als de schooljeugd erom vraagt – zelfs high fives.

Wel op wintersport, niet op de ski’s.

Skivakantie in Lech

Hoewel ze qua gestel steeds een stapje terug moet doen, bond de prinses vorig jaar gewoon de latten onder. In het Oostenrijkse Lech zoefde ze van de bergen. Dat duurde net zo lang tot ze een smakkerd maakte. Een bezoek aan het ziekenhuis maakte duidelijk dat de pols van de prinses gebroken was. Naar verluidt laat ze de wintersport nu aan haar kinderen en kleinkinderen over, maar een jaarlijks bezoek aan Lech blijft vaste prik. De paasvakantie in Italië ook. Haar Toscaanse boerenhoeve heet Rocca dei Dragoni, een knipoog naar Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Naast een zwembad, tennisbaan en een lange oprijlaan met hoge bomen heeft het vakantieoord ook een torentje. Met Pasen moesten de kleinkinderen zich daarin verstoppen, terwijl hun ouders en oma de in de warmte smeltende paaseieren in de omgeving verstopten. Dat de kleine kinderoogjes stiekem door het raampje keken, hebben de volwassenen vast wel geweten, maar nooit laten blijken.

Dit was een samenvatting van het artikel uit MAX Magazine editie 7. Benieuwd naar het hele artikel? Neem een abonnement op MAX Magazine en mis niets meer uit de gids.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren