Abonnementen service: 035 - 2019505

Terug naar 1988: Koninginnedag nieuwe stijl

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, vertelt over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap. Deze week blikt hij terug op een Koninginnedag in 1988.

Foto: ANP

Het koninklijke dak gaat er weer af deze Koningsdag. Emmen is de gelukkige pleisterplaats voor ‘De Majesteiten’ en hun koninklijk gevolg. Al sinds Wilhelmina worden er Konings- en Koninginnedagen georganiseerd. Die van Wilhelmina was in de zomer. De laatste drie koninklijkheden houden eind april aan.

Koninginnedag nieuwe stijl

De eindeloze defilés op Paleis Soestdijk werden live op tv uitgezonden. Beatrix wilde het anders doen dan haar moeder en besloot het land in te trekken. Het volk hoefde niet naar de koningin toe, ze kwam nu bij het volk op bezoek. Het idee bij deze Koninginnedag nieuwe stijl was om als koninklijke familie de plaatselijke Koninginnedag mee te vieren. Dus niks poespas, maar gewoon dat doen wat altijd gedaan werd, maar dan nu met de koningin erbij. Het bracht prachtige plaatjes van plaatselijke volksgebruiken zoals ringsteken, broekzeiken en reutelneuten. De steden in de provincie kregen voorrang. Amsterdam zat daar niet bij. De kroning van Beatrix in 1980 was net als haar huwelijksinzegening in 1966 op rellen uitgelopen. Amsterdam wilde haar niet. Daar moest verandering in komen.

Stoute Koninginnedagschoenen

Op 30 april 1988 trok Beatrix haar stoute Koninginnedagschoenen aan. Die dag was Kampen het middelpunt en stipt halftwee nam Beatrix daar afscheid. Een uur later liep ze plots met haar gevolg over de Amsterdamse grachten. Onaangekondigd. Hoewel, burgemeester Van Thijn had hier in het geheim al weken aan gewerkt. Het was een sensatie. De koningin zomaar in Amsterdam. Alles vastgelegd door de camera. We zagen hoe haar een paar oranje zonnebrillen werden aangepraat.

‘Majesteit, geef me een zoen’

En toen gebeurde het. Terwijl Bea zich door een klein straatje worstelde, omringd door juichende Amsterdammers, kwam plots een man op haar af die haar spontaan twee zoenen gaf. “Majesteit, geef me een zoen”, riep hij en hij pakte haar beet. Historisch beeld. De kussen van 1988 markeren de verzoening tussen de monarchie en de hoofdstad, nadat Beatrix bij haar huwelijk en haar kroning heel andere ervaringen had opgedaan. Dat de kussen werden gegeven in de traditioneel koningsgezinde Jordaan kwam daarbij mooi uit.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren