Abonnementen service: 035 - 2019505

Ten Paleize: Josine Droogendijk reageert op serie ‘Máxima’

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland. Een reactie op de nieuwe Videolandserie over Máxima kon natuurlijk niet uitblijven.

Heeft u al naar ‘Máxima’ gekeken? Nee, nu doel ik niet op onze koningin, maar op de nieuwe Videolandserie (betaalde streamingdienst). In zes afleveringen van zo’n veertig minuten komen Máxima’s jeugd en de opbloeiende relatie met prins Willem-Alexander uitgebreid aan bod. Ik heb er met veel interesse naar gekeken. Aan alles kun je zien dat er veel tijd, geld en energie in is gestoken, zowel in het grote verhaal als de kleine details. Of het nu de laptop is waarop Máxima werkt, de taxi die door Spanje rijdt of het rommelige kapsel met de grote haarknip: het klopt.

“Door haar jeugd leer je de huidige Máxima beter kennen en begrijpen.”

De verhaallijn van de serie switcht tussen heden en verleden. Ik kan me zo voorstellen dat bepaalde conversaties lastig te volgen zijn. Zeker als er nog wat halfzussen om de hoek komen kijken. Toch ben ik blij met de opzet. Door haar jeugd leer je de huidige Máxima beter kennen en begrijpen. Haar inzet voor financiële inclusie kan bijvoorbeeld niet los gezien worden van de maatschappij waarin ze opgroeide.

“Als je zegt dat je iets niet gezien hebt, hoef je alle inhoudelijke vragen niet te beantwoorden. En dat lijkt me bij deze serie wel zo slim.”

Er waren ook wel scènes waar ik wat meer moeite mee had. En ja, dan doel ik vooral op de vele bedscènes. Op een gegeven moment duikt een verliefde Willem-Alexander zelfs met zijn gezicht onder de lakens om zijn verloofde te ‘testen’. Ik zag de bewuste beelden de avond voor het Spaanse staatsbezoek. Toen ik de echte Willem-Alexander een paar uur later over de Dam zag lopen, keurig gehuld in zijn donkerblauwe pak, moest ik wel even grinniken. Over sommige zaken wil je gewoon niet nadenken, toch? Koning Willem-Alexander heeft zelf overigens aangegeven dat hij niet van plan is om de serie te gaan kijken. Hij zou zich te veel gaan ergeren aan onjuiste details. Máxima kwam kort ervoor al met een vergelijkbare verklaring. Ik zette er eerlijk gezegd gelijk mijn vraagtekens bij. Misschien kijken ze niet alle afleveringen, maar op z’n minst toch wel tien minuten?  Tegelijkertijd begrijp ik de reactie van het koningspaar wel. Als je zegt dat je iets niet gezien hebt, hoef je alle inhoudelijke vragen niet te beantwoorden. En dat lijkt me bij deze serie wel zo slim.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren