Abonnementen service: 035 - 2019505

Tante Es blaast 109 kaartjes uit: Jan Slagter brengt haar een bezoek

Tante Es is met 109 jaar de oudste inwoner van Amsterdam en de op één na oudste vrouwelijke inwoner van heel Nederland. In het najaar van 2023 maakt Jan Slagter al kennis met tante Es als hij haar in een aflevering van ‘MAX Maakt Mogelijk’ verrast met een dagje door ‘haar’ Amsterdam.

Tante Es heet voluit Elselyn Hariette Angelique Fa Si Oen en is geboren op 17 februari 1915 in Nieuw-Amsterdam in Suriname. Ze heeft geen kinderen en is nooit getrouwd want “ik verkoos altijd reizen boven mannen”, aldus tante Es. Overal is ze geweest, maar het meest bijzondere was de reis naar China. “Mijn vader was Chinees en is daar tijdens een familiebezoek gestorven. Tijdens mijn reis heb ik daarom zijn graf bezocht.” Inmiddels wordt de wereld van tante Es kleiner. Lopen lukt niet meer en ze komt daardoor ook niet veel meer buiten. Ondanks dat voelt tante Es zich nooit eenzaam. Ze is gek op haar familie en vrienden en kan altijd rekenen op de hulp en zorg van Jolanda, die iedere dag helpt met opstaan en naar bed gaan.

Jan Slagter op bezoek bij tante Es.

Liefde voor muziek

Omdat tante Es zo van de muziek van Bach houdt, heeft Jan Slagter een privé orgelconcert voor haar geregeld in de Westerkerk in Amsterdam. Muziek speelde altijd al een belangrijke rol in haar leven: “Muziek verbindt en maakt het makkelijker om met je emoties om te gaan.” Daarnaast heeft tante Es ook altijd orgelles gegeven. Haar leerlingen zijn inmiddels ook rond de 80 jaar en met sommigen heeft zij nog weleens contact.

Tante Es in een zee van bloemen.

Belofte maakt schuld

Jan is na de opnames van ‘MAX Maakt Mogelijk’ onder de indruk van de levenslust van de dan nog 108-jarige tante Es en belooft op haar verjaardag langs te komen. Jan gaat bij haar op bezoek met een grote bos bloemen en een speciaal gemaakte taart met daarop een foto van haar favoriete voetbalclub; Ajax. Als Jan vraagt of er nog wensen zijn op deze bijzondere leeftijd, zegt tante Es: “Gezond blijven en genieten van de lieve mensen om mij heen. En een dagje met de metro door Amsterdam, dat heb ik dus nog nooit in mijn leven gedaan!” Wij wensen tante Es een mooi en gezond nieuw levensjaar toe.

De dag vol verrassingen voor Tante Es in de uitzending van ‘MAX Maakt Mogelijk’ op 12 november 2023 is terug te zien op NPO Start en op maxmaaktmogelijk.nl.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 10. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren