Abonnementen service: 035 - 2019505

Jan Rietman: ‘Ik verheug me erop de jaren 80 te laten herleven!’

Op 13 april t/m 19 april staat NPO Radio 5 in het teken van de jaren 80 met als spetterende finale de ‘Evergreen Toplijst van de Jaren 80’. En dan is het niet gek dat Jan Rietman – de man van ‘Los Vast’ – deze aftrapt.

Foto: ANP – Jan Rietman met ‘Los Vast’ in een uitverkochte Kuip: 60.000 mensen

Hoe zou jij de jaren 80 omschrijven?

“Vooral als heel erg divers! Alles kon en mocht. Het was de tijd van de opkomst van Nederpop, bands als Doe Maar, Toontje Lager, Powerplay, Het Goede Doel en Time Bandits. Je had natuurlijk ook vage synthesizerbandjes en Rick Astley, om maar iemand te noemen, uit weer een heel andere hoek. Alles bestond naast elkaar. We deden met Los Vast drie keer De Kuip. In 1985, 1986 en 1987, dat was geweldig! Toentertijd stonden daar tieners van veertien, vijftien voor het podium. Dat zijn nu vijftigers en zestigers, precies de mensen waar wij met NPO Radio 5 programma’s voor maken.”

Wat is jouw ultieme jaren 80-evergreen?

“Ik hou vooral van liedjes zoals bijvoorbeeld Bruce Springsteen die maakt. Hij was toch wel degene die artiesten leerde verhalen in liedjes te gieten zoals ‘Born In The USA’ en ‘I’m On Fire’. Een jaren 80- favoriet van mij is ook ‘Kronenburg Park’ van Frank Boeijen, alles klopt aan dat nummer. Maar ook ‘Bloedend Hart’ van De Dijk of ‘Make It Alone’ bijvoorbeeld van Powerplay. Het leuke van deze evergreenweek vind ik dat we het hele brede spectrum kunnen pakken, dat waarderen onze luisteraars ook heel erg. We gaan van De Zangeres Zonder Naam zo naar Golden Earring. Alles door elkaar, zoals de hitlijsten ook in elkaar staken.”

Wat zijn bijzondere herinneringen uit die tijd voor jou?

“De Kuip natuurlijk met Los Vast, 60.000 mensen en twintig keer Ahoy. Maar ook de wekelijkse radio-uitzendingen vanuit heel Nederland. Stond je daar in Lochem in de manege met Doe Maar en een uitzinnige menigte meisjes. Die de brandweer vervolgens probeerde te kalmeren door de brandweerspuit erop te zetten: zat iedereen onder de modder! Of de special die we maakten met de Golden Earring in Amerika. Dat is onze best beluisterde uitzending: over de miljoen luisteraars. Of die keer in De Kuip dat er in de control room werd gemeten dat de tribunes te hard op en neer én heen en weer gingen. Bij De Havenzangers notabene! Dat geeft dus wel de diversiteit aan van die periode. Ik verheug me er nu al op om de jaren 80 te laten herleven.”

De ‘Evergreen Week van de Jaren 80’ is te horen van zaterdag 13 april t/m vrijdag 19 april. Jan Rietman trapt af in ‘Wekker-Wakker-Weekend!’ om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Stemmen op de ‘Evergreen Toplijst van de Jaren 80’, die vrijdag 19 april de hele dag wordt uitgezonden op NPO Radio 5, kan via nporadio5.nl van 13 april t/m 17 april 12.00 uur.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren