Abonnementen service: 035 - 2019505

Illusionist Hans Klok: ‘Mijn afscheidsshow zal ik steeds uitstellen’

Onlangs maakte illusionist Hans Klok (55) bekend dat hij dit jaar opnieuw in Carré staat, hét podium voor de groten der aarde. En daar kickt hij zeker op, maar hij geniet net zo veel van een optreden op de MAX Ledendagen of toeren met zijn internationale circus­vrienden. “Ik ben een man van uitersten.”

Je houdt van een feestje, Las Vegas, Carré, maar ook van het reizende circusbestaan. Dat klinkt tegenstrijdig.

“Het circusbestaan voelt als één grote familie. ‘s Ochtends gooi ik de deur van de trailer open, drink koffie met mijn blote voeten in het gras en klets met mijn Colombiaanse buurvrouw uit een andere trailer. Dat heeft iets samenhorigs. Op een theatershow ligt meer druk en al hélemaal in Carré, waar ik in augustus mijn nieuwe show aftrap. Carré is een legendarisch gebouw waar Josephine Baker, Tina Turner, Michael Jackson, André van Duin en Herman van Veen hebben gestaan. De glorieuze sfeer kleeft aan die muren. Natuurlijk ga ik daar héél erg van genieten, maar ik ben me er ook van bewust dat de buitenkant niet zo belangrijk is. En dan denk je waarschijnlijk: waar heeft hij het over? Die man staat met wuivende blonde lokken met zijn blouse tot zijn navel open in de theaters, maar Hans Klok op het toneel is mijn alter ego. Te veel mensen leven voor die buitenkant. Herman Brood zei eens: ‘Ik spaar geen geld, maar herinneringen.’ Zo sta ik ook in het leven. Ik houd mijn leven graag zo simpel mogelijk en adviseer dit ook aan anderen. Houd je kringetje klein met leuke mensen en wees goed én loyaal voor ze. Dan krijg je er vertrouwen voor terug.”

Dierbaren zijn weggevallen, zoals je ouders en showpartner Nathalie. Welk plekje hebben ze in je hart?

“Mijn ouders en Nathalie reizen met me mee. Ze komen voorbij in mijn dromen en zitten diep in mijn hart. In de loods, mijn werkplek, heb ik een privémuseumpje met herinneringen aan mijn dierbaren. Het afscheid van mijn vader hebben we hier in de loods, waar hij graag was, gehouden. Hij was mijn manager en heel ambitieus; mijn moeder was komisch en grof gebekt. Bij beslissingen vraag ik me nu jaren later nog steeds af hoe zij erover zouden denken. En Nathalie kan ik erg missen; ze was mooi van binnen en buiten. Nathalie had kanker en sprak niet over de dood. Daarom had ik ook het idee dat zij één van die miljoenen doodzieke mensen zou zijn die het wél ging redden. Ik wilde niet horen dat ze er op een dag niet meer zou zijn. Door haar dood ben ik me nog meer gaan realiseren dat je dankbaar moet zijn voor het leven. We gaan er altijd maar vanuit dat we alles krijgen en het leven goed geregeld is.’’

Benieuwd naar het hele interview met Hans Klok, waarin hij o.a. over zijn schulden, relatie en de toekomst praat? Lees dan verder in MAX Magazine editie 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren