Abonnementen service: 035 - 2019505

Inspirerende MAX-documentaire: Blind vertrouwen

In Nederland is één op de vijftig mensen blind of slechtziend. En dat is in onze maatschappij, die vooral is ingericht op ziende mensen, vaak een enorm probleem. Maar Annemarie, Ronald en Tjarda hebben zelf de touwtjes in handen genomen. In de inspirerende MAX-documentaire ‘Blind Vertrouwen’ laten zij zien dat een visuele beperking geen beperking voor je ambities hoeft te zijn.

Zo volgen we Tjarda Struik (37), die ondanks een zicht van 5 procent niet alleen een drukke baan heeft als programmamanager bij een fonds voor blinden en slechtzienden, maar ook actief is in de politiek als raadslid. Haar ambitie: 175.000 volgers als ‘blindfluencer’ op TikTok en… burgemeester worden.

Eigen tassenlijn

Annemarie Nodelijk (40) is eveneens zeer slechtziend als gevolg van een goedaardige hersentumor tijdens haar mode-opleiding. Inmiddels bestiert ze een succesvolle stichting voor mensen met een visuele beperking en wil ze voor haar eigen tassenlijn een grote modeshow organiseren.

Beste golfer van de wereld

En dan is er Ronald Boef (47), die we in 2018 al samen met zijn vader interviewden in MAX Magazine. Ronald is blind geboren en koos een aantal jaren geleden voor een sport die zelfs voor ziende mensen al heel lastig is: golf. Met vader Rein als ‘caddy’ is het Ronalds doel om de beste blinde golfer in de wereld te worden. En hij is goed op weg: inmiddels staat Ronald in de mondiale top 3. In het artikel in 2018 vertelde vader Rein dat de kosten van de vele – vaak internationale – toernooien die hij met zijn zoon speelde, een steeds grotere wissel trokken op zijn pensioen. Hij nam zelfs een extra hypotheek op zijn huis. Toen de golfclub waar de twee mogen oefenen daar lucht van kreeg, werd een benefietavond met een grote veiling georganiseerd. De uitkomst ontroerde alle aanwezigen: maar liefst € 100.000 werd opgehaald. En daarmee kan Ronald de komende jaren samen met zijn vader de ambitie nastreven om de beste golfer van de wereld te worden in de categorie ‘100% blind’. Ronald: “In 2023 heb ik weer een sprong kunnen maken met podiumplekken op de internationale toernooien die ik speelde en zelfs winst in het Iers Open. Komend jaar wil ik die stijgende lijn voortzetten en dan verwacht ik op het eerstvolgende WK, maart 2025 in Canada, als eerste Nederlander die titel te winnen. Mijn ambitie is nog onverminderd groot!”

Blind Vertrouwen
Donderdag 11 januari Om 22.05 uur bij Omroep MAX op NPO 2

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 1 (2024). Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren