Abonnementen service: 035 - 2019505

Het succes van woon-tv: de buis maakt je huis

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, schrijft over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap. Deze week kijkt hij naar het succes van woonprogramma’s. En wat heeft dat met Pasen te maken?

Foto: ANP.

Waarom gaan we met Pasen naar de woonboulevard?

Tweede paasdag is het weer zover: massaal in de file naar de meubelboulevard. Onze nationale afwijking is ontstaan in een tijd dat de meubelwinkel als enige open was op tweede paasdag halverwege de jaren 60. Het was een dagje gratis uit. Nederlandser kan het niet. In de jaren 80 kwamen de eerste meubelboulevards. Later werden het woonboulevards. Wonen is namelijk veel meer dan alleen meubels.

Eigen Huis & Tuin

Pas in 1990 kwam de televisie met een huiselijk woonprogramma ‘Je Eigen Huis’, gepresenteerd door beroepsklusser Nico en presentator Manon Thomas. Op diezelfde zender was tegelijkertijd ‘Flora Magazine’, een programma van opper-tuinman Rob Verlinden en Anniko van Santen. In 1993 werden deze twee programma’s samengevoegd tot het legendarische woonprogramma ‘Eigen Huis & Tuin’. Het eerste jaar presenteerde Manuëla Kemp dit programma. Maar het seizoen daarna nam Myrna Goossen, knuffelklusser bij uitstek, het over. Samen met Rob en Nico ging zij aan de bak om verweerde tuinen en roestige rijtjeshuizen tot ware woonpaleizen te verbouwen.

Kopen Zonder Kijken

Het was de start van een eindeloze rij van huis-, tuin- en keukenprogramma’s. Een mooi voorbeeld is ‘Kopen Zonder Kijken’, waarin stellen hun hele woondroom en spaarrekening in de handen leggen van een makelaar en stylist. Spanning en sensatie gegarandeerd. Een andere woonkijkcijferhit is ‘De Grote Verbouwing’, waarin muren worden gesloopt en dromen worden gebouwd. Bijna elk project eindigt met een huilende huiseigenaar. “Het is maar een klein lekje”, zegt de presentator dan optimistisch, terwijl de woonkamer langzaam in een binnenzwembad is veranderd.

Help, Mijn Man Is Klusser

Maar het echte woondrama ontvouwt zich in ‘Help, Mijn Man Is Klusser’. Hier zien we radeloze vrouwen die de hulp inroepen van een team om hun eeuwig klussende echtgenoten te redden van hun eigen ambitieuze projecten. Allemaal geïnspireerd door dat ene tochtje naar de woonboulevard. Gezellig samen. Hoewel, een tijd geleden bleek uit onderzoek dat een bezoek aan een meubelwinkel een heuse relatietest is. Ik denk dat ik maar op onze oude bank blijf liggen en woonprogramma’s ga kijken. Die bank kan best nog wat jaartjes mee…

Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 13-14. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren