Abonnementen service: 035 - 2019505

Huub Stapel in nieuwe MAX-serie Zussen: ‘Mijn ouders hebben zichzelf alles ontzegd’

Huub Stapel (69) speelde in tientallen producties in theater en op televisie. Maar op zijn lauweren rusten doet Huub zeker nog niet. “Dan word ik onrustig”, benadrukt hij. Vanaf april is hij te zien in de nieuwe MAX-dramaserie ‘Zussen’.

Foto: ANP.

Op de dag dat wij Huub spreken komt hij net uit een vergadering van ‘Amsterdamned 2’. Huub: “In 1988 speelde ik rechercheur Erik Visser die op zoek was naar een psychopathische moordenaar in de film ‘Amsterdamned’. Nu, 36 jaar later, produceer ik het vervolg mee. Dat is toch te gek!”

Jij weet niet van ophouden!

“Ik ben bijna altijd bezig. Actrice Mary Dresselhuys zei op haar afscheid tegen mij: ‘Gewoon doorgaan met werken hè, nooit ophouden, goed de krant lezen, geïnformeerd blijven en goed in de gaten houden wat de jeugd doet, dan word je 100.’.”

En nu speel je vader Johan in de nieuwe dramaserie ‘Zussen’. Het lijkt ook wel alsof je iedere rol leuk vindt.

“Dat vind ik ook vaak. Iedere keer weer een nieuwe samenstelling van mensen. Dit werk is als zuurstof voor mij.”

De serie ‘Zussen’ gaat over drie halfzussen die worden geconfronteerd met familiegeheimen. Jij bent in je eigen leven ook tegen een groot familiegeheim gelopen…

“Ja, dat kun je wel zeggen. In het programma ‘Verborgen Verleden’ bleek dat mijn vader aan het begin van de oorlog lid is geweest van de NSB. Dat heeft een enorme impact op mij gehad. Toen ik dat hoorde heb ik onbedaarlijk moeten huilen. Dat heeft mij zó geraakt dat ik er zelfs een theaterprogramma over heb gemaakt. Moet je je voorstellen dat je plotsklaps hoort dat je vader bij de NSB zat en dat hij later is overgestapt naar het verzet. Hij wordt verliefd op een meisje wier vader de baas van de NSB in Groesbeek is en wordt lid van de NSB, gaat terug naar Venlo en komt door bemiddeling van mijn opa bij het verzet. Uiteindelijk is er zó veel op hem geschoten dat het een wonder is dat ik überhaupt nog ben geboren.”

Hoe kijk jij terug op je carrière?

“Ik ben een geluksvogel, een zondagskind. Ik heb mijn eerste rol gekregen omdat een ander niet voldeed en zo kwam ik naast Mary Dresselhuys in het toneelstuk ‘Harold en Maude’ te staan. In datzelfde jaar zag een vriend van Dick Maas mij in dat stuk op het toneel staan en tipte Dick. De rest is geschiedenis (Huub krijgt de hoofdrol in de eerste speelfilm van Dick Maas: ‘De Lift’, red.). Het harde werken ben ik verplicht aan de status van het zondagskind: dan moet je daar ten volle van genieten en je moet het vooral ook koesteren.”

Jouw ouders waren geen zondagskinderen?

“Bepaald niet. Zij waren voor het ongeluk geboren en hebben erg veel pech in hun leven gehad. Op haar sterfbed zei mijn moeder dat wij, haar kinderen, de zonnestralen waren geweest, maar dat ze verder een rotleven had gehad. Het is zo treurig om je moeder te horen zeggen: ‘Het is dat jullie er waren, anders was het leven niet de moeite waard geweest.’ Zij hebben zich alles ontzegd om ons tot bloei te laten komen. Mijn vader heeft weinig gesproken over de oorlog. Ik weet dat hij graag naar het conservatorium had gewild, maar dat hij dat niet mocht van zijn vader. Hij heeft moeten leven met die gefnuikte droom. Ik heb ook een beetje het gevoel dat ik nu zijn carrière leef.”

Stel je kon je vader twee vragen stellen, wat zou je hem dan vragen?

“Ik had willen weten hoe hij de omslag van NSB naar verzet heeft gemaakt. Hoe was het om eerst met de Duitsers mee te lopen en later overvallen te plegen op een bonnenkantoor of een aanslag op een bevolkingsregister. Ik had willen weten hoe hij dat heeft ervaren.”

Hoe zou je moeder jouw carrière nu beoordelen?

“Ze zou alleen maar vragen: heb je nog werk? Het was ook ongeveer de laatste vraag die ze aan mij stelde voor ze doodging.”

Zo veel rollen en nog steeds toonaangevend, waar eindigt dit?

“Ik zal wel een keer ergens omvallen. Ik hoop dat dat tijdens het werk is. Dat zou een prachtig cadeau zijn. Maar voorlopig wil ik nog een jaartje of twintig gezond meegaan.”

Zussen ziet u vanaf woensdag 3 april om 20.35 uur bij MAX op NPO 1.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 13-14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren