Abonnementen service: 035 - 2019505

Liefde voor het Landgoed: ‘Voorrecht om hier te wonen’

Landgoederen zijn vaak al generaties lang in handen van families. De bewoners doen er dan ook alles aan om hun dierbare plek vol cultureel erfgoed te behouden en te blijven bewonen. Het nieuwe MAX-programma ‘Liefde voor het Landgoed’ volgt zes bijzondere eigenaren van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Wij spraken twee van hen.

Kasteel Vosbergen

Kasteel Vosbergen in Heerde is eigendom van Agnes Kamerlingh Onnes, barones van Dedem (94) en haar broer Gijs. Agnes woont er al meer dan vijftig jaar. Haar beide dochters, Catherine en Jeanne, verblijven er om de beurt een gedeelte van de week. Alexander baron van Dedem (1658-1741) kocht in 1715 het kasteel. Sindsdien is het in het bezit gebleven van de familie Van Dedem.

Voorrecht

Elke twee weken pakken Jeanne en haar man Menno hun koffers om vanuit Den Haag af te reizen naar Heerde. Daar logeren ze enkele dagen in Jeanne’s ouderlijk huis: Kasteel Vosbergen. “Mijn moeder is op leeftijd, dus we zijn mantelzorger en helpen met het beheer van het landgoed, want er is veel te doen. De ene week gaan wij, de andere week mijn zuster”, vertelt Jeanne, die in het kasteel opgroeide. “Ik kijk terug op een leuke jeugd. De vrijheid, het mooie huis met een gracht eromheen. Vrienden en vriendinnen vonden het bijzonder en kwamen graag bij ons. Ik heb het altijd als een enorm voorrecht beschouwd om hier te mogen wonen.”

Landgoed Wickenburgh

Otto (70) en Marlies (64) Wttewaall zijn eigenaar van Landgoed Wickenburgh in ’t Goy. Ze delen dit met Otto’s broer Pim. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot het jaar 1300. Sinds 1741 is het in bezit van de familie Wttewaall. Rond 1860 is het landhuis verbouwd naar de vorm die het nu heeft.

Otto en Marlies trouwden op Landgoed Wickenburgh.

Opgroeien in een landhuis

Over een zanderig paadje loopt Otto als jongen vanuit school naar het landgoed en speelt daar in de bossen. Als zijn moeder de bel luidt, weet hij dat het tijd is om naar binnen te gaan. Otto groeit, anders dan leeftijdgenoten, op in een landhuis. “Voor mij was het heel gewoon. Als kind besef je niet zo dat het bijzonder is. Bij mij in de klas zaten veel kinderen van het platteland. Die woonden op een grote boerderij, wij op een landhuis. Ze zagen niet zo veel verschil. Pas toen ik naar de middelbare school ging en vrienden thuis uitnodigde, merkte ik dat het voor hen toch wel heel anders was.”

Liefde voor het Landgoed
Met voice-over door André van Duin, vanaf vrijdag 12 april om 21.30 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Dit was een samenvatting van het artikel in MAX Magazine editie 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren