Abonnementen service: 035 - 2019505

Nieuwe pensioenwet blijft nog stilstaand water

We hebben het afgelopen jaar veel gehoord over de nieuwe pensioenwet. Uiteindelijk is die wet aangenomen. Wat gaat er dan in 2024 veranderen? Krijgen we al een eigen pensioenpotje. En wordt de uitkering al afhankelijk van de beurskoersen?

Het klinkt vreemd voor een wet die al op 1 juli 2023 werd aangenomen, maar er verandert eigenlijk nog niks. Inderdaad, jongeren van 18 jaar moeten al pensioenpremie gaan betalen. Die leeftijd was 21 jaar. Deze maatregel is logisch; hoe langer je spaart, hoe meer pensioen je kunt opbouwen. In theorie natuurlijk. Jongeren van nu zullen waarschijnlijk niet hun hele loopbaan vijf dagen per week werken. Dat verschil kan je met drie pensioenjaren natuurlijk niet goedmaken.

Voorlopig zit de invoering van de wet in een overgangsfase waar (aanstaande) gepensioneerden weinig van merken. Zelfs het plan om mensen op de pensioendatum de mogelijkheid te geven in één keer tien procent van hun pensioenkapitaal op te nemen, gaat niet door. Na drie keer uitstel zou dat per 1 juli 2024 mogelijk moeten worden. Maar ook die datum is een halfjaar verschoven.

Je kunt je afvragen of een plan waarover zozeer geaarzeld wordt, wel doorgang moet vinden. En trouwens: wie gaat een stuk van z’n pensioen ineens opnemen, wetend dat je er verder je hele leven de rekening voor moet betalen? Over die 10 procent moet natuurlijk wel belasting betaald worden. En hoe zit het met de toeslagen die je misschien hebt?

Politicus Pieter Omtzigt is een tegenstander van dit idee en heeft ook op tal van andere onderdelen van de nieuwe wet kritiek. Door de verkiezingen is zijn positie versterkt. Het zal me niet verbazen als er komend jaar verder gesproken gaat worden over de concrete invulling van de wet en dat het nog jaren gaat duren voordat u er iets van gaat merken. Dat eigen pensioenpotje waar u het over heeft, zal dus ook nog wel even duren.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 50-51. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren