Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo voorkomt u diefstal van uw e-bike: tips van Meldpunt

Harde cijfers zijn er nog niet, maar het aantal aangiftes van fietsendiefstal, van veelal e-bikes, wordt over heel 2023 waarschijnlijk hoger dan 100.000. In de eerste helft 2023 was er al een toename van 20 procent van diefstallen van e-bikes. En dat terwijl de politie zegt dat gemiddeld maar 1 op de 7 mensen aangifte doet van fietsendiefstal.

Hoog vastzetten

Er zijn veel tips om de kans op fietsdiefstal te verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede sloten te gebruiken en de e-bike, liefst met een extra los kettingslot, hoog boven de grond vast te maken. Bij voorkeur aan iets dat vastzit, zoals een boom of paal, zodat de fiets niet alsnog gemakkelijk opgetild en meegenomen kan worden.

Plek van het slot

Waar u wellicht nog niet aan had gedacht, is op welke plek in uw achterwiel u uw vaste ringslot precies op slot zet. Draai uw achterwiel zo dat de ring van uw vaste slot naast het ventiel door uw achterwiel steekt. Zo kunnen de dieven minder gemakkelijk met grof geweld het slot openbreken of met een slijptol het slot openzagen. Want ze lopen dan het risico dat het ventiel van de binnenband scheurt. En een fiets met een lekke achterband verkoopt minder goed.

Noteer het framenummer

Is uw fiets toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie en geef het framenummer door. Dit staat meestal op het eigendomsbewijs dat u van de fietsenhandelaar krijgt. Hiermee kan de politie uw fiets sneller terugvinden. Ook voor de verzekering is dit vaak verplicht.

Fietsdepot gemeente

Merkt u op straat dat uw fiets weg is? Dan is er ook nog kans dat de gemeente deze heeft verwijderd. Neem daarom eerst contact op met het fietsdepot van uw gemeente. Staat uw fiets daar niet? Doe dan alsnog aangifte.

Kijk de uitzending van ‘Meldpunt’ van 22 september 2023 over de diefstal van e-bikes terug via maxmeldpunt.nl.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 10. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren