Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoeft u geen belastingaangifte te doen? Proefberekening kan geen kwaad

Financieel journalist Jaap Roelants behandelt iedere week vragen van MAX-lezers. Dit keer reageert hij op meerdere brieven over het niet hoeven doen van de belastingaangifte. In dat geval kan het toch lonen om een proefberekening te doen.

“Ik help ouderen met de aangifte inkomstenbelasting die weer voor de deur staat. Daarbij zat vorig jaar een echtpaar met AOW en twee kleine pensioentjes. Ze hoefden geen aangifte te doen, maar toch bleek dat ze recht hadden op een teruggave van € 500. Dus al hoef je geen aangifte te doen, een proefberekening kan nooit kwaad.” – Frans Deuling

Ik heb meer reacties gekregen van mensen op de brief van de dame die geen aangifte hoeft te doen van de Belastingdienst, omdat ze een vast laag inkomen heeft. Mevrouw Ceelie zat in hetzelfde schuitje. “Ook ik hoefde geen aangifte te doen, maar kon wel kijken naar mijn vooraf ingevulde aangifte. Dat even kijken leverde me € 200 op”, zegt ze.

Ook mevrouw Kooring benadrukt het belang om een proefberekening te maken. “Ik doe dit al jaren voor mijn zus. Zij heeft meer pensioen dan die vragensteller. Ze kreeg eerst ongeveer € 50 terug. Later zelfs nog meer, tot ruim € 400. “De Belasting­dienst is, denk ik, blij met de mensen die volgens hen geen aangifte hoeven te doen. Zo houden zij geld in hun zak”, schrijft ze.

Dat laatste is te kort door de bocht. De Belastingdienst voert zelfs campagne om belastingplichtigen te wijzen op de mogelijkheid om een teruggave te ontvangen. Zij geven hierover meer informatie op de pagina belastingdienst.nl/aow-pensioen. Feit is namelijk dat degenen die geen aangifte hoeven te doen, het beste toch kunnen controleren of ze geen geld mislopen. Dat kan zeker het geval zijn na een jaar met hogere zorgkosten. Dat kan een aftrekpost zijn, zolang de verzekering ze niet of niet helemaal, vergoedt. Ook mensen die geen oproep voor belastingaangifte krijgen, kunnen met hun DigiD inloggen op de site van de Belastingdienst en hun vooraf ingevulde belastingformulier vrijblijvend controleren en aanvullen. Dan kunnen ze zien of ze echt geen geld terugkrijgen. Als dat inderdaad niet het geval is, hoeven ze het aangifteformulier ook niet op te sturen. De teruggave moet wel € 16 of meer zijn.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren