Abonnementen service: 035 - 2019505

Belasting betalen over de verkoop van tweedehands spullen, moet dat?

In aansluiting op het consumentenprogramma ‘Meldpunt’ geeft Elles de Bruin nieuws, informatie en nuttige tips. Hoe zit het met belasting betalen over spullen die u tweedehands verkoopt via bijvoorbeeld Marktplaats en Vinted?

Tweedehands spullen verkopen

Mijn kinderen kopen tegenwoordig vaak kleding via Vinted, een platform waar je tweedehands kleding kan verkopen en kopen. In het begin was ik sceptisch, werkt dit wel? Zijn de verkopers wel te vertrouwen? Maar ik moet toegeven, het is een mooi concept. De kleding die ze niet dragen, komt via Vinted in andere handen en mijn kinderen showen vaak stukken die ze voor een mooie prijs hebben kunnen aankopen. Een win-winsituatie heet dat én nog duurzaam ook.

Belasting betalen

Wat wil je nog meer zou je denken? Nou de Belastingdienst wil meer. De verkoop van tweedehands spullen via bijvoorbeeld Vinted en Marktplaats wordt belast. Wie jaarlijks dertig items via deze digitale platforms verkoopt of voor meer dan € 2.000, kan vanaf nu in beeld komen bij de Belastingdienst. Het zijn inkomsten, dat klopt, maar ik merk aan mijn kinderen dat ze nu niks meer durven te verkopen. Ze hebben al een studieschuld en willen niet ook nog eens de Belastingdienst achter zich aan hebben. Jammer, want zo’n duurzaam initiatief zou toch meer gestimuleerd moeten worden. En dat gebeurt nu niet.

‘Hobbymatig of in de privésfeer’

Toch lijkt het erop dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Wie “alleen hobbymatig of in de privésfeer” spullen online verkoopt, hoeft hierover geen btw of inkomstenbelasting af te dragen, liet de Belastingdienst al eerder aan de NOS weten. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst (zoek op ‘online platform’).

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren