Abonnementen service: 035 - 2019505

Als mantelzorger een DigiD-machtiging aanvragen? Zo werkt het

DigiD is uw online identiteitsbewijs. Met uw persoonlijke account kunt u zaken regelen als het aanvragen of opzeggen van toeslagen, belastingaangiftes indienen en uw zorgverzekering beheren. Steeds meer (overheids)organisaties maken gebruik van een DigiD-inlog. Dat lijkt handig, maar het is voor mensen die minder digitaalvaardig zijn best ingewikkeld. Zij kunnen ervoor kiezen om iemand anders hun digitale zaken te laten controleren en beheren. Hoe werkt dat?

Machtiging aanvragen

Mantelzorgers kunnen zelf een machtiging aanvragen om de digitale zaken voor iemand te regelen via DigiD. Zij worden dan per specifieke handeling gemachtigd en krijgen dus niet de volledige toegang tot het DigiD-account van de hulpbehoevende. De Rijksoverheid adviseert voor de aanvraag het volgende stappenplan:

  1. Ga naar machtigen.digid.nl. Kies wat u voor de ander wilt gaan doen. Bijvoorbeeld de belastingaangifte of een toeslag aanvragen.
  2. Log daarna in met uw eigen DigiD-account.
  3. Vul vervolgens het burgerservicenummer (bsn-nummer) en de geboortedatum in van de persoon voor wie u de zaken wilt regelen.
  4. Vul tot slot de start- en einddatum van de machtiging in om de machtiging aan te vragen.

Machtiging activeren

De persoon voor wie u de zaken gaat regelen, logt vervolgens ook in met zijn of haar DigiD om de machtiging te bevestigen. Heeft de persoon geen account? Dan krijgt diegene binnen drie werkdagen een brief waarin een machtigingscode staat. Deze moet met u worden gedeeld, zodat u de machtiging kunt activeren. Dat doet u door de code uit de brief en het burgerservicenummer van de persoon voor wie u alles wilt regelen, in te vullen.

Machtiging gebruiken

Bent u eenmaal gemachtigd, ga dan naar de betreffende website, zoals die van de Belastingdienst of de zorgverzekeraar. Selecteer dat u zaken wilt regelen voor iemand anders en dat u een geldige machtiging heeft. Log vervolgens wel in met uw eigen DigiD-gegevens. Daarna kunt u de naam kiezen van diegene die u wilt helpen, waarna u voor die persoon de zaken kunt regelen. Wilt u weten voor welke handelingen u een machtiging heeft? Via ‘Mijn machtigingen’ kunt u alle machtigingen bekijken en intrekken.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren