Abonnementen service: 035 - 2019505

Lege huls

Herinnert u zich de beelden nog van koningin Elizabeth en beertje Paddington? Als je het hebt over geslaagde pr-stunts, staat deze voor mij op nummer één. Zeker toen de koningin een boterham met marmelade uit haar handtas haalde, smolt mijn hart.

Qua publiciteit kan ik dus best wel jaloers zijn op mijn Britse collega’s. Keer op keer weten ze bij The Firm een perfect plaatje neer te zetten. Zo startte het songfestival dit jaar ook weer met een prachtige Catherine achter de piano. Iedere krul, lichtinval en noot klopte gewoon. Tot zover de lofzang, want inmiddels is het mij ook wel duidelijk geworden dat de grens tussen perfect en té perfect aan het hof flinterdun is.

Waar celebrities hun faam te danken hebben aan een prestatie of talent, zijn royals vooral geliefd vanwege hun gouden wieg of huwelijkspartner. Nu de politieke macht van royals ook alsmaar verder afbrokkelt, zijn ze ten paleize op een héél dun balanceerkoord terecht gekomen. Aan de ene kant moeten ze met man en macht de inhoud en meerwaarde van de monarchie benadrukken en aan de andere kant hebben ze toch ook de verplichting om een ‘koninklijk sprookje’ in leven te houden. Heeft het laatste ingrediënt de overhand, dan gaat het mis. Dat bleek ook wel bij een pianospelende Catherine. De Prinses van Wales speelde tijdens de finale mee met de Oekraïense winnaar van 2022.

Haar muzikale optreden was eigenlijk een politiek statement: “Wij, Groot-Brittannië, staan achter Oekraïne.” Kwam dit signaal over? Welnee. Op sociale media ging het alleen maar over de schoonheid van de prinses. Degene die eigenlijk in de spotlights had moeten staan, de Oekraïense zangeres, sneeuwde helemaal onder. Bij de kroning was er sprake van een vergelijkbare situatie. Natuurlijk, Charles stond tijdens de plechtigheid centraal, maar na afloop van de kroning verspreidde het team van William en Catherine allerlei video’s en foto’s waarop de twee centraal stonden. De koning was op verschillende beelden er zelfs helemaal afgeknipt.

Gevaarlijk, want als William en Catherine doorgaan met het neerzetten van een perfect plaatje én tegelijkertijd de inhoud laten ondersneeuwen, zou zomaar het beeld kunnen ontstaan van een (te) lege huls. Zeker nu hun agenda al jarenlang erg leeg is.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren