Abonnementen service: 035 - 2019505

Bril af

Bij een eerste ontmoeting is het fijn om iemand even in de ogen te kunnen kijken. De ogen zijn de spiegel van de ziel, zei Leonardo da Vinci 500 jaar geleden al. Koningin Máxima denkt daar blijkbaar anders over. Tijdens het Caribisch bezoek bekeek ze de wereld door een zonnebril, zelfs bij de officiële welkomstceremonie.

Ik heb me laten vertellen dat ze dat doet om hoofdpijn te voorkomen, maar twee, drie minuutjes de zonnebril af zou voor haar gesprekspartners wel net zo prettig zijn. Koning Willem-Alexander had zijn zonnebril van Ray-Ban ook bij zich op de Cariben, maar het accessoire werd alleen gebruikt als het écht nodig was. Daarmee volgde hij de lijn van zijn leesbrillen. Hoewel zijn halve brilletjes steeds beter van pas komen, toont hij ze liever niet aan het publiek. Dat bleek ook wel bij Amalia’s kennismaking met de Raad van State.

De koning moest een toespraak houden en sloeg tijdens het voorlezen de ene na de andere bladzijde om. Dat was niet zomaar, want de tekst was op zijn verzoek geprint op een groot lettertype. Zo had hij zijn leesbril niet nodig. Bij de kersttoespraak werd er voor een vergelijkbare aanpak gekozen. De ogen van de koning flitsten van links naar rechts, van onder naar boven, en dat kwam natuurlijk door de grote letters op de autocue. Koningin Elizabeth ll had minder moeite met een leesbril. In haar zwarte handtas van Launer had ze er altijd wel één bij zich. Behalve in 1993, toen ze bij een bezoek aan het Commonwealth Institute een toespraak moest voorlezen. Prins Philip liet zich, down-to-earth als hij was, niet van de wijs brengen. “Ik ben bang dat de koningin haar bril is vergeten, dus moet ik de speech maar voorlezen”, zei hij. En zo geschiedde. In 2006 stond de Queen opnieuw op het podium zonder leesbril, maar dit keer was dat precies de bedoeling. Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag had de cast van ‘Harrry Potter’ een korte aflevering opgenomen over de verdwenen handtas van de koningin.

Toen de Queen met lege handen het podium betrad, kreeg ze haar Launer overhandigd door de hoofdrolspeler. Daar zat naast de speech ook haar leesbril in. De Queen lachte breed en zei, bijna een tikkeltje ondeugend: “I do like happy endings.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren