Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

19 handige bespaartips

Korter en minder douchen, thermostaat op 18 of 19 graden, temperatuur cv-ketel omlaag: het zijn de bekende tips om energie en dus geld te besparen. Maar hoe gaat u als lezer met de hogere tarieven om? En heeft u nog handige bespaartips? Dit zijn 19 tips van uw medelezers:

Een teiltje

“Vroeger hadden wij geen douche,­ maar een teil op de slaapkamer. Dat kan nu ook: gebruik de wastafel als teil in de badkamer. Vroeger wist je niet beter en werd je ook schoon.”

Washandje

“Stop met watjes voor het verwijderen van make-up: pak een washandje! En: stap onder de douche, zeep je in met een washandje terwijl de douche uitstaat, spoel daarna af. Scheelt water én gas.”

Jam

“Ik spaar glazen potten met schroefdeksel, zodat ik de aardbeien en pruimen kan verwerken tot jam en appels tot appelmoes. En ik bewaar maaltijdsoep en andere gerechten op dezelfde manier in potten. De vriezer kan de deur uit.”

Korter koken

“Aardappelen en groenten hoeven niet 20 minuten te koken. Aan de kook brengen en dan 20 minuten van het vuur af met een deksel erop en het is ook gaar.”

Gratis warmte

“In de bibliotheek, waar de kachel toch aanstaat, zit je er warm bij en kun je gratis tijdschriften lezen. En met een Museumkaart warm je op in het museum.”

Pittig beleg

“Mijn grootmoeder kocht voor hartige boterhammen vleeswaren met een sterke smaak, waar je minder van nodig had. Ze kocht ook oude kaas: met een rasp kregen zo meer boterhammen pittig beleg.”

Warme kruik

“Koude handen of voeten? Stook niet het hele huis, maar vul een warme kruik.”

Spaar iedere dag iets

“Stort elke dag op je spaar­rekening dat wat op je rekening achter de komma staat.”

Winkel andersom

“Loop met je boodschappenlijstje zoals normaal door de supermarkt en loop daarna dezelfde route terug en leg terug wat niet op je lijstje stond en wat je bij nader inzien toch niet nodig had.”

Ruil je woning

“Wij doen al jaren aan woning­ruil, waardoor onze reizen minder­ geld kosten; en soms doen we huis- en autoruil. Zie onder meer Peoplelikeus.world of HomeLink.org.”

Mat op vloerverwarming

“De vloerverwarming in de badkamer staat uit en in plaats daarvan hebben we een grote mat op de tegels gelegd.”

Vegen

“Laat de stofzuiger staan en pak stoffer en blik.”

Kraan eerder dicht

“Geen (warm) water laten lopen tijdens handen wassen en tanden­poetsen.”

Kijk naar vaste lasten

“Probeer zaken die elke maand terugkomen zoveel mogelijk te beperken; denk aan loterijen, telefoonabonnementen en streamingdiensten. En kijk ook goed naar verzekeringen, want vaak zijn mensen dubbel verzekerd.”

Pak de weegschaal

“Kijk kritisch naar je porties en weeg ze af. We zijn geneigd de porties van de verpakking aan te houden, terwijl bijvoorbeeld 75 gram droge pasta en 100 gram vlees per persoon voldoende is.”

Precies genoeg

“Doe theewater éérst in een kopje en daarna in de water­koker. Zo heb je precies genoeg en kookt het sneller.”

De boer is super

“Kopen bij de boer is voordeliger: ik betaal €4,50 voor dertig eieren in plaats van tien voor €3 in de supermarkt. Ook voor melk en groenten is de boer super, zie: Lokaalwijzer.nl, Lekkersdichtbij.nl, Productenvandeboer.com.”

Slim koffie zetten

“Een koffiezetapparaat met een warmhoudplaatje is een stroomslurper. Gebruik liever een thermoskan om de koffie warm te houden.”

Thuis uit eten

“Restaurants zijn peperduur, daarom gaan we vaker uit eten bij vrienden en buren, en we nodigen ze ook vaker uit. Goedkoop én gezellig!”

Auteur: Erik Bogaards
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren