Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Antwoord op uw energievragen

We worden overspoeld met vragen over de huizenhoog gestegen energiekosten. Op deze pagina gaan we in op drie kwesties: salderen per maand, voorschotbedragen en de opzegtermijn van contracten.

SALDEREN PER MAAND, MAG DAT?
Salderen (het verrekenen van de elektra/gasprijzen) per maand pakt in alle gevallen nadelig uit. Door per jaar te salderen kun je de te veel opgewekte stroom in de zomer afstrepen tegen de stroom die je in winter gebruikt. Als je dat jaarlijks tegen elkaar wegstreept, hou je de aantallen kWu over die je moet bijbetalen of waarvoor je terugbetaling krijgt. Reken je per maand af, dan krijg je in de zomer een lage betaling voor de teruggeleverde stroom en moet je in de winter de stroom duur inkopen. Na het stellen van Kamervragen heeft minister Jetten aangegeven dat dit niet mag. De termijn van salderen per jaar staat weliswaar niet expliciet in de wet, maar het is wel geregeld in het amendement dat in 2004 in werking is getreden. Energiebedrijven wachten ten onrechte nog op die aanvulling op de wet. De ACM zou hiertegen moeten optreden. Maakt u in elk geval meteen bezwaar tegen maandelijks salderen als dat u treft.

TERMIJNBEDRAGEN ENERGIEREKENING
Voorschotbedragen, mag u die wijzigen? Er is geen wet die regelt dat het wel of niet mag. Het is wel zo dat energiemaatschappijen mogen inschatten wat het maandbedrag moet zijn. Dit bedrag moet een redelijke afspiegeling zijn van de werkelijkheid. Het is niet handig om het bedrag te laag te zetten, want dan kunt u bij de jaarafrekening in de problemen komen. Het is ook niet handig om te ‘sparen’ bij de energiemaatschappij. Want als ze failliet zouden gaan, bent u de te veel betaalde voorschotten kwijt.

PRIJSVERHOGING BINNEN 30 DAGEN
Veel discussie was er de afgelopen week over energiebedrijven die hun maandbedragen zomaar verhogen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) neemt hiertegen stelling en zegt dat wettelijk is geregeld dat mensen 30 dagen van tevoren bericht moeten krijgen over deze verhoging. Het argument van de energie maatschappijen dat er door de variabele contracten een opzegtermijn van twee weken mag worden aangehouden snijdt geen hout, aldus marktwaakhond ACM. Diverse partijen hebben kritiek geuit op de autoriteit dat ze fermer en handhavend moeten optreden. Inmiddels heeft ACM donderdag aangegeven dat ze gaan beboeten als bedrijven per 1 oktober hun tarieven verhogen. We blijven het voor u volgen. Er gebeurt op dit moment zo veel op energiegebied, dat het kan zijn dat dit artikel (gedeeltelijk) achterhaald is bij verschijnen. Houd onze site in de gaten voor het meest actuele nieuws.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren