Abonnementen service: 035 - 2019505

Verhitte sfeer in Glazen Koets

Maar weinig mensen hebben weleens in een dichte koets gezeten. Voor prinses Amalia was het ook redelijk nieuw. In de weken voor Prinsjesdag had ze geoefend met het in- uitstappen met een lange jurk.

Met name uitstappen is wel even spannend, want je ziet het toch al wiebelige treetje niet en je weet dat heel Nederland je ziet vallen, als je verkeerd stapt. Amalia deed het goed. En ze dacht er zelfs aan om haar laag uitgesneden decolleté af te schermen, zodat ze niet te veel bloot zou geven. In de koets lijkt het misschien knus, maar is het ook erg warm. De oplettende kijker zag waarschijnlijk dat de ramen van het uit 1826 stammende rijtuig openstonden. Wie nog beter keek zag onder in de koets een paar ventilatoren.

Maar of die de verhitte sfeer in de koets wat konden verminderen is de vraag. Prinsjesdag 2023 zal niet alleen de geschiedenis ingaan als de eerste van prinses Amalia, maar vooral ook als de dag waarop het boegeroep het gejuich overstemde. Het boegeroep kwam luid en duidelijk de Glazen Koets binnen. En als ze zich daarvoor al doof konden houden, dan hadden ze de omgekeerde vlaggen wel omhoog zien gaan. Onze koning en koningin zijn democraten die beseffen dat niet iedereen voor een monarchie is. Sterker nog: ik vermoed dat ze niet op de barricaden zullen gaan staan als een meerderheid van de Nederlanders aangeeft dat ze liever een republiek willen. Willem-Alexander heeft vóór zijn inhuldiging al aangegeven dat hij zelfs de wet zal ondertekenen die de monarchie afschaft, zolang dat besluit maar democratisch is genomen. Het koningschap bestaat bij de gratie van de democratie en niet andersom. Toen de koning werd ingehuldigd stonden er op die dag mensen met borden die duidelijk maakten dat ze tegen de monarchie zijn. Ze werden door overijverige agenten opgepakt, tot woede van de koning, zo weet ik uit zeer betrouwbare bron. Hij had er weliswaar niets over te zeggen, maar het zou wel op hem afstralen.

Hij vindt dat geweldloos protest moet kunnen. We zullen hem waarschijnlijk nooit iets horen zeggen over het rumoer op Prinsjesdag. Het was ook niet tegen de monarchie, maar tegen de regering waarvan hij wel lid is. Is het zorgelijk? Nee. Het koningspaar krijgt regelmatig lof voor zaken waar ze niets voor hebben hoeven doen. Omgekeerd mag dus ook best eens. Maar voor Amalia vond ik het triest. Ze zag er prachtig uit, in een jurk die iets meer dan honderd euro had gekost. Haar kapsel was prachtig, ze droeg geleende juwelen uit de koninklijke collectie met een oud hoedje en tasje van haar moeder. Ze had dus, afgezien van de kapper en visagiste, niet veel meer dan honderd euro uitgegeven. Prinsjesdag op een studentenbudget. En dat had wat meer aandacht verdiend dan het boegeroep en de omgekeerde vlaggen.

 

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

1 oktober
Prinses Beatrix opent de jubileumexpositie van kunstenaarsvereniging en galerie Pulchri Studio in Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren