Abonnementen service: 035 - 2019505

MAX was bij de jaarlijkse fotosessie van het Koninklijk Huis

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft over alles wat er speelt rond de koningshuizen en binnen- en buitenland. 30 juni 2023 was ze aanwezig bij de jaarlijkse zomerfotosessie van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Een fotosessie draait in de eerste plaats om de mooie kiekjes, maar wordt voor mij pas écht interessant als de camera’s zijn opgeborgen. Dan is het namelijk tijd voor het persgesprek. Dit jaar zat ik samen met acht collega-journalisten tegenover het koningspaar, prinses Amalia en prinses Alexia.

We mochten allemaal een vraag stellen. Eén per persoon, maar wel met de mogelijkheid om door te vragen. Om problemen met de ministeriële verantwoordelijkheid te voorkomen, moest het onderwerp twee dagen van tevoren worden aangeleverd bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Om de antwoorden zo correct mogelijk te kunnen weergeven, begon het gesprek met het strategisch neerleggen van onze telefoons. Zo dicht mogelijk bij het koningspaar, met de recorder aan.

Helaas mag het fragment, hoe interessant ook, alleen gebruikt worden als naslagwerk. Niets van wat de Oranjes zeggen tijdens het onderonsje, mag geciteerd worden. Als de koning zegt: “Ik lees iedere week MAX Magazine”, dan mag ik die woorden dus niet één op één overnemen en tussen aanhalingstekens zetten. Wel zou mogen parafraseren en vertéllen dat de koning iedere week MAX Magazine leest.

Ik kan me voorstellen dat deze regel heel streng en ouderwets overkomt. Deels is dat ook wel zo, maar het heeft ook een voordeel. Bij interviews die op televisie worden uitgezonden, moet de koning heel bewust nadenken over ieder woord. Bij het persgesprek met de schrijvende journalisten vliegen de grappen over tafel en gaan de gesprekken ook veel meer de diepte in. Bij een vraag over het slavernijverleden vertelde de koning bijvoorbeeld wat het met hem had gedaan en wat hij met de geleerde lessen wilde gaan doen. Zo’n uitgebreid en persoonlijk antwoord zult u bij een televisie-interview niet zo snel voorbij zien komen.

Bij Amalia zag ik helaas nog wel een hoge mate van terughoudendheid. Toen ik haar vroeg welke wijze les ze van haar oma Beatrix had geleerd, wilde ze bijvoorbeeld geen antwoord geven. Wel noemde ze prinses Beatrix een rolmodel, omdat ze zowel een sterke als een hele lieve vrouw is. Weet u dat ook weer.

Foto’s: RVD – Robin Utrecht

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren