Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Fietsenmaker Siebe uit de zorgen

In MAX Magazine 26 kon u lezen hoe de Amsterdamse fietsenmaker Siebe een enorme huurachterstand had opgelopen tijdens corona. Aan de oproep voor een kleine donatie om Siebe te steunen is massaal gehoor gegeven.

Siebe is al 37 jaar buurtfietsenmaker in Amsterdam-Oost als corona bijna zijn gehele klandizie stillegt. Zijn klanten zitten thuis en blijven weg. Als hobbyist met een werkplaats krijgt hij geen overheidssteun, waardoor hij geen geld heeft om de huur van zijn winkel te kunnen voldoen. De eerste periode kan hij nog met zijn spaargeld de huurkosten opvangen, maar dat potje is al snel leeg. De huurschuld loopt op tot 6.000 euro, een bedrag dat de woningbouwvereniging niet kan kwijtschelden. De winkel moet sluiten en Siebe dreigt de huurschuld mee zijn pensioen in te nemen.

Hulp
Maar dankzij onze oproep in MAX Magazine en de crowdfund-actie van buurtbewoner Michel Langendijk is massaal gedoneerd en is de hele huurschuld bij elkaar opgebracht. Siebe kan nu zorgeloos van zijn pensioen gaan genieten. Siebe is ontroerd als hij hoort hoe massaal is gedoneerd en de reacties vindt hij hartverwarmend. Het geeft hem het gevoel dat hij al die jaren als fietsenmaker voor de buurt iets heeft betekend en dat hij niet voor niets ‘de burgemeester van de Czaar Peterstraat’ wordt genoemd. Wat begon als een werkplaats is uitgegroeid tot een begrip in de buurt en inmiddels ook onder de MAX Magazine-lezers. Siebe wil iedereen enorm bedanken. Een lezer: “Iemand die zich zo sociaal opstelt naar anderen, verdient het niet om met schulden zijn pensioen in te gaan.”

Man van de buurt
Siebe heeft er al die jaren voor gestreden dat de buurt zijn sociale karakter behouden heeft. “Mijn winkel was niet alleen een fietsenmakerij, maar ook een praathuis voor de buurtbewoners. We zagen elkaar.” Maar het is nu tijd voor Siebe om het wat rustiger aan te doen. “Mijn vrouw vindt dat ik nu maar iets meer aan mezelf moet denken. Met onze AOW kunnen we het hopelijk wel redden samen.”

Eindelijk met pensioen
Inmiddels is de winkel leeg en is er een definitief einde gekomen aan Siebes fietswerkplaats. Gelukkig voor Siebe, maar zeker ook voor zijn buurtbewoners, blijft hij om de hoek van de winkel wonen. Siebe: “Mijn vaste klanten weten waar ik woon, ik heb mijn fietsgereedschap veiliggesteld, dus ik denk dat de mensen me wel weten te vinden als er een fiets gemaakt moet worden. Voor mijn dagelijkse routine is het goed als ik bezigblijf, maar nu wel in mijn tempo.”

Wilt u een ouderenproject of initiatief aanmelden? Of heeft u een wens voor een dierbare of instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum.

Zie ook maxmaaktmogelijk.nl • IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren