Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wuiven als een koningin

Voor Josette van der Meijden (70) geeft een dagje weg met haar zoon Adamo het gevoel van vrijheid. Adamo heeft een verstandelijke beperking, waardoor dagjes weg niet vanzelfsprekend zijn. Een bezoek aan Paleis Soestdijk staat nog op haar lijstje, maar lijkt onmogelijk.

Adamo kwam gezond ter wereld, maar al snel merkte ik dat er iets anders aan hem was”, vertelt Josette. Na onderzoek blijkt dat Adamo een cognitieve beperking en een vorm van autisme heeft. Een pittige periode met drie jonge kinderen breekt dan voor haar aan, ook omdat ze er alleen voor staat. 

Koningsdag op Soestdijk
Samen met Adamo eropuit beperkt zich tot samen fietsen. Reizen met de trein zorgt voor te veel prikkels voor Adamo en een auto heeft Josette niet. Paleis Soestdijk lijkt daarom onbereikbaar vanuit Den Haag. Josette: “Even op het bordes staan en wuiven als een koningin. Of samen door de grote paleistuinen struinen lijkt mij heerlijk.”

Op 27 april viert MAX Koningsdag op Paleis Soestdijk. Een extra feestelijke dag om langs te komen. MAX Maakt Mogelijk zorgt voor vervoer vanaf Den Haag naar het paleis. Daar worden ze ontvangen met een kopje koffie en een heerlijke oranjetompouce. Na deze versnaperingen krijgen ze een rondleiding door het paleis en kunnen ze heerlijk slenteren door de paleistuinen. “De optredens van Karin Bloemen, The Dutch Tenors en de tv-opnames hebben we vanaf een afstandje bekeken. Omdat het toch veel prikkels zijn voor Adamo. Maar het was een leuke en gezellige dag en ik vond het heel bijzonder om op het bordes te mogen staan.”

Huisje op wielen
De dag geeft weer energie, maar is ook confronterend. Josette is al een tijd op zoek naar een passende woonvorm voor Adamo. 

“Dan kan hij daar misschien de weekenden naartoe om te wennen, voor als ik er op een dag niet meer ben.” Josette’s grote wens is om met haar zoon in een camper naar haar oudste dochter in Noord-Spanje te rijden. “Adamo zijn eigen huisje op wielen, dat hij zelf kan inrichten en dat altijd bij ons is. Maar een busje waar we een matras in kunnen doen, is voor ons al voldoende. Herinneringen maken, dat is belangrijk. Mocht iemand een tip voor ons hebben, of kunnen helpen met een busje of camper, dan horen we het graag!”

Heeft u dé tip voor Josette en Adamo? Mail dan naar
info@maxmaaktmogelijk.nl. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren