Abonnementen service: 035 - 2019505

108 jaar en vol levenslust: de oudste inwoner van Amsterdam

Tante Es is met haar leeftijd van 108 jaar de oudste inwoner van Amsterdam. Ze slikt geen medicijnen en is fan van Ajax en Bach. Fit blijft ze door al jaren mee te doen met het MAX- programma ‘Nederland in Beweging’. Reden genoeg voor Jan Slagter om haar thuis op te zoeken en te verrassen.

Tante Es heet voluit Elselyn Harriette Angelique Fa Si Oen en is geboren op 17 februari 1915 in Nieuw-Amsterdam, Suriname. Ze heeft geen kinderen en is nooit getrouwd, want: “Ik verkoos altijd reizen boven mannen.” Overal is ze geweest, maar het meest bijzonder was de reis naar China. “Mijn vader was Chinees, maar is daar tijdens een familiebezoek gestorven. Tijdens mijn reis heb ik daarom zijn graf bezocht.”

Tegenwoordig komt Tante Es nog weinig buiten. Lopen lukt niet meer en dat maakt haar wereld kleiner. Ondanks dat voelt tante Es zich nooit eenzaam. Ze is gek op haar familie en vrienden en kan altijd rekenen op de hulp en zorg van Jolanda, die iedere dag helpt met opstaan en naar bed gaan.

Liefde voor Bach en Ajax

In haar huis valt het orgel gelijk op. “Ik houd erg van orgelmuziek en heb zelf ook orgelmuziek geschreven voor mijn kerk, de Koningskerk in Amsterdam-Oost.” Ook hangt een poster van het Nederlands elftal aan de muur en is de clubliefde voor Ajax aanwezig. Speciaal voor Tante Es komt daarom ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart langs om een eigen shirt met naam te brengen. Daarna neemt Jan Slagter Tante Es mee naar de Westerkerk, waar een mini-Bachconcert wordt gespeeld op het kerkorgel. En dan blijkt dat Tante Es nog nooit in de Westerkerk is geweest, een bijzonder moment!

Fit met Olga

Na de muzikale verrassing wordt de tocht door Amsterdam per boot voortgezet. En op de kade wacht de volgende verrassing; Olga Commandeur. Ze presenteerde jarenlang ‘Nederland in Beweging’ en stapt aan boord om samen met Tante Es nog even wat oefeningetjes te doen.

De dag eindigt met een speciale Heldenspeld die door locoburgemeester Marjolein Moorman wordt opgespeld. Tante Es heeft zich jarenlang ingezet voor anderen en wordt op deze manier in een bijzonder rijtje met Amsterdamse Helden geplaatst.

De dag vol verrassingen voor Tante Es is online terug te zien op NPO Start en op maxmaaktmogelijk.nl. Kijk iedere zondag naar MAX Maakt Mogelijk om 19.50 uur op NPO 2 en zie meer bijzondere wensen in vervulling gaan.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren