Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Camilla’s offer

Nu de Britse koningin Elizabeth zienderogen achteruitgaat, wordt steeds vaker gespeculeerd of prins Charles wel koning gaat worden. Zolang Elizabeth nog koningin is, zullen de opvolgingsregels niet aangepast worden.

Dat betekent dat Charles hoe dan ook koning zal worden. Dat gebeurt letterlijk de seconde dat zijn moeder haar laatste adem uitblaast. U kent misschien de uitdrukking ‘De koning is dood, leve de koning’; die geeft precies de continuïteit van een monarchie aan. Uit alles blijkt dat Charles die rol ook gewoon blijft vervullen. Anders had de Queen niet bij een open brief rond haar zeventigjarig regeringsjubileum zo nadrukkelijk gezegd dat Camilla als gemalin van koning Charles straks gewoon koningin zal zijn.

De mening over Camilla is 25 jaar na de dood van Diana enorm veranderd. Voor velen is de hertogin zelfs de favoriete royal geworden. Wie had dat kunnen denken in 1997, toen Camilla zo’n beetje de meest gehate vrouw ter wereld was. Niemand begreep waarom Charles liever met Camilla was dan met Diana. Maar die mening is inmiddels fl ink bijgesteld. Het is nu bekend dat Diana de eerste was in het huwelijk die vreemdging, al was dat vooral bedoeld om Charles jaloers te maken. De prinses was echt tot over haar oren verliefd op haar man en dacht hem zo terug te kunnen winnen. Maar Charles, zo veel is ook duidelijk, hield nooit echt van de naïeve maagd uit een aristocratische familie aan wie hij gekoppeld was. Diana viel goed bij zijn familie en ten einde raad – hij was de dertig gepasseerd en moest een gezin gaan stichten – vroeg hij haar ten huwelijk.

Veel liever was hij met Camilla getrouwd, maar die was afgekeurd door zijn familie. Wat zullen ze daar later spijt van hebben gehad. Camilla is het geheime wapen van Charles gebleken. Zij heeft hem ontdooid met haar verbluffende ’beide benen op de grond’-mentaliteit. Camilla bekijkt haar koninklijke leven, dat pas op haar 57ste begon, met een korreltje zout. Mensen die haar ontmoeten voelen geen afstand. En Camilla is te lang een gewoon burger geweest om de absurditeit die een koninklijk leven af en toe met zich meebrengt, serieus te nemen. Toen ze bij een bezoek aan de Canadese Inuitbevolking – vroeger zouden we eskimo’s zeggen – getrakteerd werd op traditionele muziek, maar wat niet anders als een kreunlied te omschrijven valt, kon ze haar lach niet inhouden en liepen de tranen over de wangen van het lachen. De ‘stiff upperlipp’ die geboren royals van jongs af aan aangeleerd hebben, heeft ze gewoon niet. Camilla bood meteen na afl oop haar excuses aan de twee zangeressen aan, die zelf meteen toegaven dat de meeste mensen zo reageren als Camilla.

Respect voor oude culturen is belangrijk, maar dat een lid van de koninklijke familie als een gewoon mens reageert óók. Camilla (onlangs 75 geworden) moet wel echt veel van Charles houden, dat ze een rustige oude dag bereid is op te geven om aan zijn zijde op een dag nog koningin te willen worden.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

1 september
Koning Willem-Alexander neemt in de Nieuwe Kerk, Amsterdam, het laatste deel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans in ontvangst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren