Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

NIET TE BANG ZIJN VOOR DE EIGEN BIJDRAGE

Ik lees regelmatig vragen hoe men zo min mogelijk hoeft te betalen in het verzorgings- of verpleegtehuis. Ik heb daar moeite mee. Want dat betekent dat ze de lasten van de zorg bewust verschuiven naar anderen. Het geld gaat naar de kinderen, die er niets voor hebben gedaan. Dat is toch raar. 

L.VAN DER VELDE

Het is eigenlijk geen vraag, maar meer een mening, waar ik toch graag op in zou willen gaan. Als ik de vragen krijg, waar u zich aan stoort, zet ik er altijd bij dat de eigen bijdrage bedoeld is voor kost, inwoning en zorg.

En dat het in alle gevallen maar een schijntje is van de werkelijke kosten. Maar daarnaast zijn er legale middelen om de eigen bijdrage te temperen, bijvoorbeeld door het spaargeld te verminderen met schenkingen aan de kinderen. Tenslotte is de hoogte van de eigen bijdrage gelinkt aan inkomen en vermogen. Dat is de reden dat ik die vragen beantwoord. In veruit de meeste gevallen ligt onwetendheid ten grondslag aan de angst te veel te betalen. Velen denken nog dat je je spaargeld of je huis moet opeten, als je moet worden opgenomen.

Dat is al lang niet meer zo. Anderen denken dat ze direct al de hoge eigen bijdrage moeten betalen. Maar dat kan jaren duren. En helaas, het gemiddelde verblijf in een verzorgingstehuis is niet veel meer dan drie jaar. Tijd voor een betere voorlichting door de zorgauto riteiten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren