Abonnementen service: 035 - 2019505

Dit ‘vergeten’ knopje helpt brandstof besparen

In de meeste moderne auto’s zit hij standaard: het recirculatieknopje. De knop is een pictogram van een auto met een pijl erin. Op warme dagen kan deze knop u heel wat brandstof helpen besparen.

In eerste instantie is de recirculatiestand bedoeld om u te beschermen tegen giftige gassen, bijvoorbeeld wanneer u door een tunnel rijdt. Toch is dat niet de enige functie: de recirculatie zorgt ervoor dat de lucht in uw auto sneller afkoelt. Sneller dan een airco, want op warme dagen moet een airco de warme en vochtige lucht eerst koelen.


De recirculatieknop.

Airco ontzien
Door de recirculatiestand af en toe aan te zetten, ontziet u de airco. Airconditioning gebruikt motorvermogen (of batterijvermogen bij elektrische auto’s) om te kunnen werken. Hoe sneller de auto afkoelt, hoe minder hard de airco hoeft te werken en dus hoe minder brandstof u verbruikt.

Zo laag mogelijk verbruik
Een andere tip is om bij het wegrijden de ramen open te zetten. Zo kan alle warme lucht ontsnappen. Dit doet u totdat er koude(re) lucht uit de ventilatie komt en dan sluit u alle ramen weer. Vervolgens drukt u de recirculatieknop in en wordt er minder energie verbruikt dan wanneer er warme lucht door de auto stroomt.

Korte ritten
Deze manier van ‘luchten’ is vooral handig tijdens korte ritten. Voor langere ritten is het een afrader om de knop aan te laten staan, want dan kan de hoeveelheid kooldioxide toenemen en krijgt u last van concentratieproblemen of vermoeidheid.

Bron: PlusOnline / AD.nl

Geschreven door: Maartje Groenen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren