Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Help de bijen de winter door

Bijen en hommels kunnen in de lente en zomer genoeg voedsel vinden op de vele bloeiende planten. Maar in het najaar, late winter en vroege lente is dat toch moeilijker.

We moeten deze insecten dus een handje helpen. Voor het late najaar is een struikklimop een goede voedselplant, Hedera helix ‘Arborescens’. Snoei deze plant pas na de winter, want er is voor de insecten altijd iets te vinden, dat geldt ook voor de klimmende klimop. Ook enkelbloemige chrysanten bloeien erg laat en worden dus veel door de bijen bezocht. Net als de laatbloeiende herfstasters, zoals Aster lateriflorus ‘Horizontalis’, Aster ‘Herfstweelde’ en Aster ‘Coombe Fishacre’. Ook in de late winter en vroege lente zijn er genoeg vaste planten, bollen en dergelijke die bezocht worden door de bijen. Helleborus orientalis bloeit al heel vroeg, maar ook de sneeuwklokjes en speenkruid. Gelukkig zijn er ook vele heesters die dan bloeien, bijvoorbeeld de sneeuwbal en toverhazelaar ( gaat vanaf februari bloeien). Prunus subhirtella planten bloeit eerst in november en later in februari. Een echte winterbloeier is Lonicera purpusii, een bladverliezende heester, die in de late winter en het vroege voorjaar bloemen geeft die heerlijk geuren.

Door Krijn Spaan, kweker en hovenier

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren