Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo helpt u dahlia’s de winter door

De belangstelling voor dahlia’s in de tuin neemt jaarlijks toe. Het is een ouderwetse plant, maar door steeds nieuwere kleuren zijn ze erg gewild. Maar hoe helpt u de dahlia’s de winter door? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft tips.

Einde van de bloei

Wat hebben we dit jaar met een mooie zomer van de dahlia’s kunnen genieten! Ze staan op dit moment nog met veel bloemen in de tuin. Dit zal echter niet lang meer duren, want na de eerste nachtvorst is de bloei voorbij. Dan moeten we bedenken hoe we de dahlia’s de winter door krijgen, want ze kunnen bevriezen.

Dahlia’s overwinteren

We moeten ze zo laat mogelijk uit de grond halen en dit moet voorzichtig gebeuren. Knip ze op ongeveer vijf centimeter af en leg ze daarna te drogen onder een afdak of in de schuur. Verwijder zoveel mogelijk aarde van de knol. Ze moeten vorstvrij overwinteren. Doe ze bijvoorbeeld in een kist met wat stro of tuinturf of iets dergelijks, dit om uitdrogen te voorkomen. In de winter controleren op eventuele schimmels.

Begin mei planten

In het voorjaar weer bijtijds uit de berging halen en voorbereiden op het planten begin mei. Door de zachte winters van de laatste jaren laten veel tuinbezitters de knollen in de grond zitten. Ze moeten dan wel afgedekt worden met een flinke laag blad, stro of dennentakken. Dit kan dan eind maart weer weggehaald worden; het bespaart veel werk en als het een keer misgaat is dit een reden om wat nieuwe soorten te kopen.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 45. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren