Abonnementen service: 035 - 2019505

Deze eenjarige klimmer geeft veel plezier

Ipomoea purpurea of purperwinde is een eenjarige klimmer, die heel snel een muur kan vullen met blauwpaarse bloemen. Hij groeit prima op het zuiden, maar ook op het oosten doet hij het goed.

Men moet wel voor steun zorgen, bijvoorbeeld grof gaas. Eventueel kan men om de vijftien centimeter draden spannen, hij klimt dan vanzelf. Plant hem in goede tuinaarde gemengd met compost. Het is een moeilijke kiemer, daarom de zaden een dag in lauw water weken. Men kan ze binnen voorkiemen of half mei ter plaatse zaaien, maar let wel op slakken, die houden van deze planten.

Als ze eenmaal klimmen gaat hij snel omhoog en al vanaf eind juni komen de eerste bloemen. Zorg in de loop van de zomer voor voldoende water en voeding en u zult er veel plezier van hebben. Ipomoea purpurea heeft purperachtige bloemen met een wit hart. Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ heeft hemelsblauwe bloemen met een gelig hartje. Echt paars is Ipomoea ‘Grandpa Ott’ met donkerrode strepen. De echte liefhebber moet Ipomoea quamoclit proberen, deze groeit minder snel met kleine rode bloemen, maar heeft dan weer diep ingesneden blad.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren