Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Winter beste tijd voor snoeien appel- en perenbomen

Ook in de winter zijn er klusjes voor in de tuin. Wist u bijvoorbeeld dat sommige fruitbomen een snoeibeurt nodig hebben in de winter? Kweker en hovenier Krijn Spaan legt uit.

Op veler verzoek begin ik in het nieuwe jaar met fruitbomen snoeien. Appel- en perenbomen worden meestal in de winter gesnoeid, dit in tegenstelling tot pruimen- en kersenbomen (de pitvruchten). Deze kunt u het beste meteen na de pluk snoeien; in ieder geval vóór november.

Fruitbomen zijn verkrijgbaar in laag-, half- en hoogstam. Hoogstam vind ik de mooiste vorm voor in de tuin. Het snoeien is voor alle drie de vormen hetzelfde:

  • Elke fruitboom is geënt, soms komen er van de onderstam wortels uit de grond. Dit zijn wilde scheuten en die moeten verwijderd worden.
  • Bij hoogstam fruitbomen zijn op de stam vaak uitlopers die verwijderd moeten worden.
  • Veel fruitbomen vormen waterloten en ook deze moeten weggehaald worden.
  • Daarna moet u alle schuurtakken snoeien. Snoei het hart van de boom zo open mogelijk, zodat de zon erin kan schijnen.
  • Als er heel veel takken in de kroon aanwezig zijn, moet ook hier een deel van worden verwijderd.
  • Zorg wel dat de boom zijn vorm behoudt.
  • Geef altijd biologische mest. Het beste is echte koemest, maar deze is steeds moeilijker verkrijgbaar.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren