Abonnementen service: 035 - 2019505

Eenjarige bloeiers voor in de schaduw

De meeste eenjarigen houden van zon en warmte. Maar veel tuinen liggen in halfschaduw en men wil daar toch ook kleur hebben. Welke eenjarige planten doen het goed in de schaduw? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft tips.

Impatiens en begonia’s

Vanouds worden dan de impatiens (vlijtig liesje) gebruikt. Deze groeien prima in de schaduw. Ook de zaaibegonia’s en de bolbegonia’s zijn zeer geschikt voor schaduw en in vele kleuren te koop.

Calendula (goudsbloem)

Anoda cristata en calendula

Een onbekende eenjarige is anoda cristata, die ook goed in een vaste plantenborder kan staan. Hij kan ook ter plekke gezaaid worden en heeft malva-achtige bloemen, in de kleuren violet-roze en wit. Ook de bekende calendula (goudsbloem) groeit prima in de schaduw. De kleur is meestal oranje, maar ze zijn ook in de kleuren abrikoos, wit en citroenkleur te koop.

Nicotiana sylvestris

Nemesia en nicotiana

Voor bloembakken in de schaduw is nemesia (in vele kleuren) een goede plant, omdat ze in de schaduw langer blijven leven. Wie hoge planten in de schaduw wil, moet aan tabaksplanten (nicotiana) denken. De twee mooiste vind ik nicotiana langsdorfii, met geelgroene klokjes, die boven de bladeren bengelen. Nicotiana sylvestris heeft lange smalle, witte buisvormige bloemen, die ook nog heerlijk geuren.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren