Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Groentip: De Afrikaanse lelie

Agapanthus of Afrikaanse lelie wordt in Nederland meestal geteeld als kuipplant. Er zijn smalbladige en breedbladige soorten. De eerste is redelijk winterhard en kan met bedekking gewoon in de border overwinteren. Hij wordt weinig aangeplant en dat is eigenlijk jammer.

Het gaat dan om Agapanthus africanus en de kleur varieert van lichtblauw tot donkerblauw. Er is ook een witte variant te koop. De breedbladige soorten worden vaak in grote kuipen gezet en als ze dan bloeien, is dat prachtig om te zien.

Ze houden van volle zon, maar lichte schaduw verdragen ze ook wel en ze moeten in het voorjaar en de zomer voldoende water hebben. Ze zijn geliefd om het fraaie blad en opvallende bloemen, die meestal talrijk aanwezig zijn. Het is prachtig om langs een oprit enkele bakken van deze bloemen te zetten.

Verwijder uitgebloeide bloemstelen en dood blad aan het einde van de winter. Men kan ze vermeerderen door aan het einde van de winter deze plant te scheuren. Zaaien kan in de herfst of voorjaar gebeuren. Ze houden van voldoende mest.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren