Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Een rusthuis voor herrie’

In het heuvelachtige Limburg ligt net buiten het dorp Haelen zorgcentrum Sint Elisabeth. In een voormalig kloosterbejaardenoord zijn 51 appartementen gevestigd in een prachtige bosrijke omgeving. Tot het complex behoort een kasteel uit de twaalfde eeuw en in de grote tuin ligt het Pesthuisje, een gebouw dat onder monumentenzorg valt. Maar niet alleen de omgeving zorgt ervoor dat men het hier naar de zin heeft.

Stichting Vrienden van Sint Elisabeth organiseert het hele jaar extra activiteiten voor de bewoners. De stichting werd in januari 2015 opgericht en in 2020 moest het eerste lustrum natuurlijk samen met de bewoners gevierd worden. 6 februari werd in de agenda als datum geprikt voor een knalfeest dat de bewoners een onvergetelijke middag zou bezorgen. Mede-oprichtster en secretaris van de Vrienden van Sint Elisabeth, Anny Koolen, kent de bewoners goed en wist dat een optreden met veel muziek, zang en interactie garant zou staan voor een succesvol feest.

Onvergetelijk feest
Door hun combinatie van klassieke muziek, meezingers én de aanvulling van leuke acts viel de keuze al snel op het zangduo Peter en Anja uit Volendam, ofwel The Dutch Vocals. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, benaderde Anny Stichting MAX Maakt Mogelijk. En zo kon het optreden geboekt worden en werd het feest een feit. Peter en Anja bezorgden iedereen een onvergetelijke middag. De bewoners konden niet stil blijven zitten en zongen luidkeels mee. Met de act ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ werd deze fantastische middag afgesloten. ‘Opa’ en ‘Zuster Klivia’ vermaakten de bewoners met veel bekende liedjes en grappige sketches.

‘Zonnetje onder de mensen’
Dat zingen ontzettend veel doet voor een mens bleek wel uit de overweldigende reacties van alle aanwezigen. In deze moeilijke dagen rondom het coronavirus denkt menigeen vaak terug aan die geslaagde middag. Gelukkig zijn er foto’s en video-opnamen gemaakt en het terugkijken helpt de bewoners een beetje om door deze zware periode heen te komen. Want tijdens deze eenzame tijd waarin geen enkel bezoek meer mogelijk is, zelfs niet van familieleden, brengt een liedje als ‘Breng eens een zonnetje onder de mensen’ weer wat vrolijkheid. Het is één van de liedjes die The Dutch Vocals ten gehore brachten, toen nog niet wetende hoe treffend dit nu is.

Dat uitstapje komt er
Voor de stichting zijn het ook zware weken, alle activiteiten staan on hold en dit is maar moeilijk te accepteren. Toch heeft Anny alle bewoners een paasattentie gebracht; een mok gevuld met paaseitjes. Niets doen is geen optie. In augustus staat een uitstapje gepland en daar wordt nu naar toegeleefd. “Hopelijk is dit vreselijke virus tegen die tijd verslagen, maar dat uitstapje komt er. Uitstel betekent voor ons geen afstel!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren