Abonnementen service: 035 - 2019505

Toen was geluk heel gewoon

Het is een mooie dag in appartementencomplex Emmastaete-de Blijborh, een zorgorganisatie in Hendrik-Ido-Ambacht waar zelfstandig wonende senioren onbezorgd genieten van hun oude dag. Op die schrikkeldag is het na maandenlange voorbereidingen eindelijk zover: een feestelijke middag in het complex met als einddoel het realiseren van een nieuwe binnentuin. Franny Dekker heeft zich daar als lid van de cliëntenraad al drie jaar voor ingezet. “De behoefte aan een tuin is voor de ouderen in de zorgwoningen erg groot.”

Marga Bult brengt sfeer
De verkoop van entreekaartjes moet haar wens in vervulling laten gaan. Stichting MAX Maakt Mogelijk draagt haar steentje bij door een optreden van Marga Bult te verzorgen. Tijdens haar optreden wordt er meegezongen en komen de voetjes van de vloer; een foxtrot wordt gedanst en zelfs een polonaise tussen de tafels. Een fantastische middag en… mét resultaat. Er wordt voldoende geld opgehaald voor de aanleg van de tuin!

Gaat het nog lukken?
Helaas werpt het coronavirus ook hier een schaduw over de plannen. Eind april staat de aanleg van de tuin gepland. “Kunnen we dit nog realiseren? En kunnen de senioren er deze zomer wel met elkaar van genieten?” Franny maakt zich zorgen. Niet over de aanleg van de tuin, want wat in het vat zit verzuurt niet. Ze maakt zich veel meer zorgen over de bewoners. In een periode van enkele weken is er weinig overgebleven van de feeststemming. Het restaurant in het complex is gesloten. In eerste instantie was het hoofdgebouw nog open voor vaste gasten, maar ook daar zit de deur letterlijk op slot.

Prachtige initiatieven
Toch zijn er ook lichtpuntjes. Zo verzorgt een zoon van één van de bewoners zingend een buitenoptreden op de plek van de toekomstige tuin. Vijf studenten hebben ‘Het hart van de buurt’ opgestart en sturen iedere bewoner een briefje: “Kunnen wij boodschappen voor u halen, of zit u verlegen om een kletspraatje? Belt u ons gerust.” Het is hartverwarmend en misschien zorgen deze prachtige initiatieven voor een beetje licht in deze zware periode. Wij hopen dat in de zomer een mooie nieuwe tuin in bloei staat. Vol vrolijke bewoners, zij aan zij, genietend van een kopje koffie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren