Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Klein fruit snoeien

Bessenstruiken moeten jaarlijks gesnoeid worden om te voorkomen dat de struik te dicht wordt en daardoor minder vruchten geeft. Dit kan na de pluk gebeuren, maar in de praktijk wordt dit meestal in de winter gedaan.

Door jaarlijks de oudste takken te verwijderen, blijft de struik een open karakter behouden, waardoor zon en licht in het hart van de struik kunnen komen. Met deze manier van snoeien wordt de struik in drie à vier jaar verjongd. Bramen snoeien is niet moeilijk. De stengels die vruchten voort­gebracht hebben, sterven af en moeten daarom na de winter verwijderd worden. Doe dit voorzichtig, omdat anders schade aan de nieuwe jonge scheuten zal ontstaan. De framboos is een inheemse fruitsoort en groeit in bossen of  kreupelhout.

Na de oogst moeten de afgedragen vruchtstengels weggehaald worden om plaats te maken voor de nieuwe scheuten. De Japanse wijnbes moet elk jaar verjongd worden en daarom moeten de stengels die bessen hebben gedragen tot de grond afgeknipt worden. De Morus nigra of moerbei moet soms gesnoeid worden. Alle dode en slechte takken weghalen en de boom open snoeien is meestal genoeg.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren