Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Heermoes

Dit jaar krijg ik veel vragen over heermoes, een lastig wortelonkruid en moeilijk te bestrijden. Chemische middelen zijn gelukkig verboden. Dit onkruid groeit op alle plekken en menig terras staat er vol mee.

Het wortelt zeer diep, dit in tegenstelling tot zevenblad. Het is een kwestie van zeer lang volhouden, omdat men wekelijks dit onkruid moet schoffelen en beslist geen week mag overslaan. Als u dit twaalf maanden volhoudt, zal het verdwijnen. Een andere manier is dit onkruid (en ook andere lastige wortelonkruiden) twaalf maanden af te dekken met zwart plastic.Als het in een terras groeit, is het verstandig op twintig centimeter diepte dik folie aan te brengen. Het beste is hiervoor vijverfolie te gebruiken.Heermoes bevat veel zwavel en kiezelzuur en zo kwam ik op het idee dit te gebruiken om schimmels te bestrijden. Doe ongeveer 300 gram heermoes in vijf liter water en laat dit twee weken staan. Het vocht dat overblijft is prima te gebruiken tegen schimmels in rozen, druiven en dergelijke en het is biologisch.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren