Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat bezielt Albert?

Prins Bernhard toonde zich in elk geval een verantwoordelijke vader toen hij in twee postuum te publiceren interviews erkende twee buitenechtelijke dochters te hebben.

Hij had het bestaan van die meisjes tijdens zijn leven geheimgehouden en zelfs ontkend dat hij hun vader was. Maar dat kan ik nog wel begrijpen. Ik denk dat hij het zijn vier ‘officiële’ dochters al wel had verteld. Zij ontvingen Alicia, geboren in 1952, en Alexia, net als Willem-Alexander geboren in 1967, eind 2004 op Soestdijk om hen ook afscheid van ‘pappi’ te laten nemen. Bernhards erfenis werd door zessen gedeeld. Alles was keurig geregeld. Het leverde geen schandaal, maar bewondering op.

Prins Albert van Monaco ging nog een stapje verder in 2005. De nieuwe vorst wilde eerlijk zijn tegen zijn bevolking. Een paar dagen voordat hij werd ingehuldigd deed hij daarom een verklaring uitgaan waarin hij meedeelde de vader te zijn van Alexandre, de 22 maanden oude zoon van een stewardess uit het Afrikaanse Togo. Alexandre Grimaldi-Coste is nu veertien, woont even buiten Monaco en ziet zijn vader geregeld. Albert zocht ook contact met een vroegere vriendin die beweerde een kind van hem te hebben. Zij had destijds een vaderschapszaak geopend in Amerika, maar kon niet op tegen het leger advocaten van prins Rainier. In 2006 vroeg Albert zelf om een DNA-test. Jazmin Grace was veertien toen ze hoorde dat de prins inderdaad haar vader was en dat hij haar graag wilde ontmoeten. Inmiddels heeft ze zelfs enige tijd in Monaco gewoond. Beide kinderen kunnen rekenen op een ruime maandelijkse toelage, levenslang.

Wat moet je dan denken van koning Albert van België die elke medewerking weigerde om Delphine Boël te helpen met dat ene verzoek: erkenning. Iedereen in België is ervan overtuigd dat Delphine de waarheid spreekt. Zelfs zijn drie officiële kinderen zouden al hebben geaccepteerd dat ze een halfzus hebben. De rechtszaak duurt al jaren en heeft verontwaardiging bij vele Belgen opgeroepen. Is een DNA-test immers niet ook de beste bescherming voor een vader die beweert dat hij de vader niet is? Pas toen de rechtbank de koning een dwangsom van 5.000 euro oplegde voor elke dag dat hij de test niet deed, ging hij wat wangslijm afstaan. In oktober wordt de uitslag bekend. Ik ben toch zo benieuwd wat Albert beweegredenen waren om dit zo aan te pakken. In de 21ste eeuw willen mensen geen heilige op de troon, maar een echt mens. En die mag best fouten maken, zolang deze ook keurig worden opgelost…

Agenda 2019 Koninklijk huis
25 juni 2019
Koningin Máxima opent manege No Limits Noordwijk waar therapeutische paardrijlessen worden gegeven.

27 juni 2019
Koning Willem-Alexander opent het ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag.

28 juni 2019
Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘Universum van Amster­dam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Konin­k­­­lijk Paleis Amsterdam.

26 juni 2019
Prinses Alexia wordt veertien jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren