Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Medische kosten op reis: In de toekomst onverzekerbaar?

In het begin van dit jaar werd MAX Ombudsman uitgenodigd voor een ontbijt met minister Blok. Vele betrokkenen uit de reiswereld spraken daar met elkaar over trends en ontwikkelingen in de reisbranche. Ook het onderwerp verzekeren passeerde de revue.

Tijdens de bijeenkomst met minister Blok werd al snel duidelijk dat veel partijen zich grote zorgen maken over de medische kosten die mensen soms moeten maken op reis. Waarom? Simpelweg omdat in andere landen de zorgkosten zo enorm oplopen dat verzekeraars het risico bijna niet meer kunnen dekken.

Verzekeren in de praktijk
Dit is hoe het werkt. De basisverzekering in Nederland vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen en privéklinieken is de zorg duurder dan in ons land. U krijgt dan niet de hele rekening vergoed van uw zorgverzekeraar. Voor de extra kosten zou u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met de dekking ‘geneeskundige kosten’ moeten hebben. Alleen een aanvullende ziektekostenverzekering zal vaak niet alle bijkomende kosten dekken. Als u de medische kosten via de reisverzekering heeft meeverzekerd, krijgt u alle spoedeisende medische zorg in het buitenland in principe vergoed. Daarnaast zullen ook vaak bijkomende kosten gedekt zijn. Per polis kunnen er verschillen bestaan, maar vaak zullen ook tandartskosten en repatriëringskosten (stel u moet liggend terug in het vliegtuig na een ongeval) onder de dekking vallen. Let wel goed op, want vaak zit hier een maximumtarief aan.

Somber toekomstbeeld
In veel andere landen gaan de medische kosten flink over de kop, omdat u vaak in een privékliniek terechtkomt. Er zijn landen waar de medische kosten wel twintig keer zo duur zijn als hier. Komt u daar in het ziekenhuis terecht en bent u onderverzekerd, dan kunt u flink in de geldproblemen komen. De premies van doorlopende reisverzekeringen vallen nu op zich nog wel mee, maar er gaan geluiden op dat verzekeraars zich zorgen maken over de exorbitante bedragen van de zorg in het buitenland en of die op de lange termijn verzekerbaar blijven.

Oproep
Pas op met eenmalige reisverzekeringen die u bij het boeken van een reis worden aangeboden. Check eerst of de verzekering ergens anders niet goedkoper is en of de dekking is wat u ervan verwacht. Vaak is een eenmalige verzekering in verhouding stukken duurder dan een doorlopende. En denk eraan om het vinkje werelddekking aan te vinken, anders stopt de verzekering bij de grens van Europa! Wij zijn op dit moment op zoek naar verhalen van mensen die in de problemen zijn gekomen door een medische behandeling in het buitenland. Is u iets overkomen? Schoot bij u de dekking tekort? Bent u slecht geholpen, moest u alles zelf betalen of heeft u iets anders meegemaakt? Laat het ons weten.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-6775511, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren