Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Marc: Liever een hart dan hard

Koning Albert van België heb ik altijd als een sympathieke man beschouwd die de Belgische monarchie veel dichter bij de bevolking heeft gebracht. Hij was totaal onverwacht koning geworden, want iedereen was ervan uitgegaan dat prins Filip na Boudewijn de nieuwe koning zou worden. En daar zagen velen tegenop.

Filip was stijf, sprak een vreemd soort Nederlands, waardoor hij regelmatig werd uitgelachen. Bij de ontmoeting met de pers na de geboorte van zijn eerste kind zei hij, terwijl hij moeite deed nu eindelijk eens te lachen: “Het is een echt vrouwtje.” Zijn vader gaf nooit interviews, maar straalde wel uit dat je in zijn buurt moest staan als je, zoals de Vlamingen (ik ben een halve) zeggen, ‘op café een pint staat te drinken’. Albert werd wel ‘koning bon vivant’ genoemd. Hij had zijn leven lang niet hard hoeven werken en had alle lusten van zijn koninklijke leven, maar zelden de lasten. Waar in de meeste landen de constitutie bepaalt dat bij het overlijden van een koning diens beoogd opvolger automatisch koning is, bepaalt in België de regering dat. En zij kozen liever Albert dan Filip, naar mijn mening toen een terecht besluit. Albert werd een populaire koning, die niet bang was om gewoon mens te zijn.

Hij koos de kant van het volk als de politiek treuzelde. Toen het land in shock was door de daden van Marc Dutroux, ontving hij de ouders die hun dochters door die maniak waren verloren. Hij deelde ook met zijn volk dat hij en Paola een moeilijke periode hadden meegemaakt, waarin ze jarenlang gescheiden levens hadden geleid. Het gaf veel mensen met huwelijksproblemen hoop. De menselijke koning werd hij toen terecht genoemd. Albert en Paola hadden in die periode allebei een buitenechtelijke relatie gehad. Alleen was die van Albert niet zonder gevolgen gebleven. Delphine, de dochter die hij bij zijn minnares Sybille kreeg, maakte Albert in haar jeugd mee als een echte vader. Maar na 1993, het jaar waarin hij koning werd, verbrak hij alle contact. Inmiddels vecht Delphine voor erkenning. De meeste Belgen hebben geaccepteerd dat hun vroegere koning – hij maakte in 2013 plaats voor oudste zoon Filip – nog een kind heeft. Zelfs zijn zoons hebben dat gedaan. Albert is inmiddels veroordeeld tot het doen van een DNA-test. Maar hij blijft weigeren, waarmee hij zijn krediet verspeelt. In België geldt ook dat het belang van een kind voorgaat en een man die weigert een DNA-test te doen, wordt door de rechter meestal tot vader van een kind verklaard. Dat kan al binnen enkele weken gebeuren. Albert, de menselijke koning nota bene, zou beter zijn hart kunnen laten zien, in plaats van zich zo hard op te stellen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren