Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Strenge ouders?

Vele Nederlanders waren verrast toen koning Willem-Alexander in het interview rond zijn vijftigste verjaardag vertelde dat hij in zijn jeugd geen televisie had mogen kijken. Dat was nogal wat voor iemand die opgroeide in de jaren zeventig en tachtig. Want vaak gingen gesprekken toen over wat men op televisie had gezien. Omdat ik van dezelfde generatie als onze koning ben, weet ik hoe belangrijk ‘The A-Team’, ‘Toppop’ en ‘Dallas’ waren om op school over mee te kunnen praten. Als je niet mocht opblijven om ‘Dallas’ te zien, was je nog een kind in de ogen van de klasgenoten die wel mochten kijken. Helemaal geen televisie was onvoorstelbaar. Willem-Alexander zal er best last van hebben gehad, maar nam zich desondanks voor om zijn dochters later evenmin tv te laten kijken. Dat lukte niet, vooral omdat de generatie van Amalia, Alexia en Ariane nauwelijks naar de ‘ouderwetse’ beeldbuis kijkt, maar zelf alles op het internet opzoekt. De koning en koningin hebben echter andere regels die in de meeste gezinnen als zeer streng zouden worden beschouwd. Zo mogen de drie dochters hun telefoons niet als hun eigendom zien, maar hebben ze die te leen van hun ouders. Alles wat ze op sociale media willen plaatsen, moet eerst een ‘afkoelperiode’ van een minuut of tien ondergaan en daarna eerst worden voorgelegd. Op die manier hoopte het koningspaar hun kinderen relativering bij te brengen: is het nog wel zo bijzonder of belangrijk wat de meisjes wilden delen? ’s Avonds en op vakantie moeten de telefoons uit. Die regel houden de koning en koningin ook voor zichzelf aan, maar die blijkt niet altijd uitvoerbaar. En zodra Máxima of Willem-Alexander met een telefoon wordt gezien op momenten dat het gezin er eigenlijk geen behoort te gebruiken, grijpen de meisjes hun kans én hun mobieltje. Door ze voor de schermen van hun telefoon en computer weg te houden, wilden de koning en de koningin bereiken dat hun dochters naar buiten gingen en om ‘ouderwets’ te spelen. Ook bij de inrichting van hun nieuwe kamers op paleis Huis ten Bosch waren er regels. De meisjes mochten veel zelf bepalen, zolang het maar niet in de kleuren roze of blauw was. Die kleuren zijn het populairst bij pubermeisjes en in die leeftijdsgroep doe je vooral wat de rest op school doet. Maar door die kleuren uit te sluiten, moesten Amalia, Alexia en Ariane op zoek naar wat ze écht mooi vinden…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren